El projecte per a la instal·lació d´un equipament anomenat Aula, al nucli de Pols, a Ordis, va prenent forma. La Granja Vilà s´utilitzarà com a centre d´interpretació d´energies renovables, amb una zona d´exposició, una aula d´audiovisuals, aula de taller i una zona de descans, entre altres apartats. La situació de l´emplaçament s´ha escollit perquè l´entorn afavoreix la reflexió de l´ús de les energies renovables, on es troben instal·lats fanals solars per la il·luminació dels carrers de Pols, i a la Granja Vilà hi ha instal·lat un aerogenerador per bombar l´aigua d´alimentació dels vedells d´engreix. L´edifici serà totalment sostenible, ja que tota l´energia necessària per al seu funcionament procedeix de fons d´energies renovables, com també es reduirà el seu consum mitjançant tecnologies més eficients.

El subministrament d´energia elèctrica s´obtindrà gràcies a panells fotovoltaics instal·lats en la façana sud de l´edifici i es reduirà el consum d´energia elèctrica utilitzant com il·luminació principal llums de reflexió que transmeten la llum natural mitjançant col·lectors de reflexió i la procedent de les finestres i ulls de bou. Com il·luminació secundària, s´utilitzaran fluorescents de baix consum amb tecnologia LED.

Per a la climatització de l´edifici, es farà servir terra radiant, que és un sistema més eficient que la calefacció tradicional amb radiadors. L´energia tèrmica s´obtindrà procedent de mòduls tèrmics col·locats en la teulada i també en la façana sud per la millor extracció de la radiació solar.

També, l´edifici està construït mitjançant blocs ceràmics lleugers (Termoarcilles) porosos de 30 cm de gruix que ofereixen un aïllament tèrmic excel·lent. Per a l´aigua sanitària, l´edifici tindrà un sistema de recol·lecció d´aigua de pluja que s´emmagatzemarà en un dipòsit situat a la planta superior per donar la pressió necessària de subministrament per gravetat.

Per la decoració interior, s´utilitzaran panells de suro o fusta reciclada i premsada per tal de minimitzar l´impacte de CO2 per la instal·lació de l´equipament, i sempre s´intentaran escollir materials reciclats que estiguin disponibles en el mercat, com per exemple la teulada ja existent de l´edifici.

El pàrquing de l´edifici estarà format per cinc punts de recàrrega elèctrica provinent d´energia 100% renovable, que podran ser utilitzats tant per vehicles elèctrics com per motocicletes i bicicletes elèctriques.

L´Ajuntament d´Ordis ha defensat la viabilitat del projecte, que "compleix tant, per una banda, les ordenances municipals i els permisos urbanístics com, per l´altra, la normativa vigent aplicada per aquesta instal·lació". L´impacte visual és mínim, ja que l´altura màxima de l´edifici no supera els 7 metres i es practicaran les mesures necessàries descrites en l´annex per tal d´integrar-lo en el paisatge.

Un centre d'interpretació

L´objectiu del centre d´interpretació és ensenyar al visitant què són, com funcionen i com s´apliquen les energies renovables a l´entorn. El recorregut es farà a través d´unes sales d´exposicions on el visitant podrà entendre les diferents tecnologies d´una manera didàctica, mitjançant fotografies il·lustratives, pòsters explicatius, maquetes interactives i models a escala o reals. El recorregut tindrà un context històric per tal d´explicar com ha anat evolucionant l´entorn mitjançant l´ús de les energies renovables fins a l´actualitat i com s´espera que el canviïn. Després de l´exposició, els visitants entraran a la sala d´audiovisuals. L´aula de tallers, s´utilitzarà per ensenyar les energies renovables d´una manera pedagògica

amb activitats adaptades per als nens i nenes que visitin el centre.