El Fluvià és un riu compartit per les comarques de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà al llarg del seu recorregut vertiginós a la capçalera, del camí volcànic i encaixat al tram mitjà, i del seu pas més obert i sinuós fins al mar. Normalment baixa calmós, però a vegades creix sobtadament al ritme capriciós de les pluges. De fet, les inundacions han castigat severament el territori per on passa.

Aquest cap de setmana s'ha inaugurat a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, a Olot, una exposició dedicada a aquest riu: «El Fluvià. Tres comarques i un riu». L'entrada és gratuïta. Es tracta d'una mostra itinerant que també s'instal·larà a Banyoles, a l'Escala i a la Vall d'en Bas.

L'exposició permet conèixer amb detall el Fluvià des de diferents punts de vista, explorant quins són els aspectes més singulars i la seva diversitat ecològica, paisatgística i cultural. La mostra se centra, sobretot, en projeccions audiovisuals sobre una gran maqueta en 3D de la conca del riu i la complementen plafons informatius, fotografies antigues, testimonis de memòria local en format entrevista, la visualització de time lapses (filmacions a intervals) del paisatge i altres materials expositius.

Un riu que travessa diversos espais naturals protegits

Aquest riu, a més, atresora racons i singularitats únics que li confereixen un caràcter especial. És l'únic riu d'entitat a Catalunya sense embassaments, la seva capçalera és un autèntic niu de tempestes, travessa diversos espais naturals protegits, hi queda al descobert l'enorme petjada del vulcanisme, hi ha infinites mostres patrimonials de l'aprofitament hidràulic del riu, s'hi testimonia l'impacte de les inundacions.

La iniciativa de la mostra «El Fluvià. Tres comarques i un riu» ha estat del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).