Els intercanvis lingüístics entre alumnes de centres educatius de països diferents propicien la pràctica de l'idioma estranger d'una forma lúdica, alhora que es creen llaços d'amistat entre nois i noies de diferents nacionalitats. L'experiència, més enllà d'enriquir el vocabulari i la desimboltura en un idioma no natiu, permet trepitjar els carrers, conèixer nova gent i descobrir una cultura diferent de la mà de persones autòctones. Aquests són uns aprenentatges que no s'adquireixen ni a l'aula ni en els llibres.

Aquest mateix febrer, l'Institut Cendrassos de Figueres acaba de tancar un programa d'intercanvi lingüístic de llengua francesa amb el Lyceé Clémenceau de Montpellier.

Aquesta activitat es va iniciar el primer trimestre del curs, quan els alumnes de l'institut de Figueres i els de Montpellier van començar a tenir els primers contactes per correu electrònic.

Durant el segon trimestre, entre el 13 i el 16 de desembre, els estudiants de Figueres van viatjar a la ciutat francesa i van conviure amb les famílies dels alumnes del Lyceé Clémenceau, van assistir a classes en aquest centre educatiu i van visitar els llocs més emblemàtics de Montpellier i el seu entorn.

La setmana del 31 de gener al 3 de febrer, van ser els alumnes dels Cendrassos i les seves famílies que van acollir els companys francesos. A banda de convidar-los a assistir a classe a l'institut, també, es van preparar diferents activitats per mostrar-los algunes de les icones més emblemàtiques de la nostra cultura, com ara un taller amb els "Castellers de Castelló", amb la participació de l'alumna de 2n de Batxillerat Xènia Giralt; una vista al Museu Dalí, i excursions al Barri Jueu de Girona i al Barri Gòtic de Barcelona, entre d'altres sortides culturals i lingüístiques.

Aquest curs, és el segon que els alumnes de l'optativa de francès de l'Institut Cendrassos tenen la possibilitat de participar en un intercanvi d'aquest tipus. "L'objectiu del centre és donar continuïtat a aquests tipus d'activitats que contribueixen al desenvolupament personal i acadèmic de l'alumnat", expliquen els mestres que coordinen aquesta proposta educativa, alhora que conclouen: "A més a més, suposa una immersió lingüística cap a una altra llengua."

El 2 de febrer es va celebrar la finalització d'aquest intercanvi lingüístic amb un dinar de comiat a les instal·lacions de l'Institut Cendrassos.