L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (PDeCAT) té un problema més que evident damunt la taula si vol mantenir la seva opció de governar en minoria a l'Ajuntament. La sortida dels dos regidors d'Unió, anunciada ahir a la tarda per Manuel Toro i Núria Galimany, s'afegeix a l'expulsió unilateral, fa dues setmanes, dels tres representants del PSC (Pere Casellas, Alfons Martínez Puig i César Barrenechea), la qual cosa també va comportar el trencament del pacte d'estabilitat amb el representant de Compromís d'Esquerres, Òscar Vergés,

Amb pocs dies, Felip ha reduït el suport en el plenari municipal d'onze a cinc regidors, menys d'un terç de la composició municipal, que és de vint-i-un membres. Els cessaments i les sortides han deixat el cartipàs amb nombroses àrees estratègiques sense un titular que vagi més enllà de les atribucions que ha d'assumir provisionalment l'Alcaldessa, com són Seguretat Ciutadana, Benestar Social, Cultura, Ensenyament, Esports, Promoció Econòmica, la conselleria delegada de Fisersa i la representativitat del Govern en nombrosos òrgans i estaments públics.

La sortida dels dos regidors d'Unió es va accelerar de manera exponencial durant el ple del passat dijous, just dos dies després que Toro i Galimany demanessin la dissolució del grup de CiU per a formar grup propi. Felip va desairar en públic al regidor de Promoció Econòmica quan aquest va demanar la paraula i l'Alcaldessa li va negar "perquè no és portaveu". Dilluns passat, a la nit, la relació entre Felip i Toro es va tensar fins al punt que ahir dimarts Unió anunciava la sortida del Govern, la qual cosa ha deixat el cartipàs amb només cinc regidors.

Malgrat que els diferents grups de l'oposició s'han abstingut de parlar públicament de formular una moció de censura, entre ells ja hi ha hagut les primeres converses per "trobar una alternativa" que "garanteixi la governabilitat de la ciutat". La setmana passada, formacions com ERC o la CUP, van celebrar assemblees i reunions executives per plantejar l'estat de la qüestió sobre un govern en minoria de set. PP i Ciutadans, per la seva part, també han expressat la seva reacció negativa a la situació actual, tal com reflecteixen dos articles dels seus portaveus, Maria Àngels Olmedo i Héctor Amelló, publicats aquest dimarts en el Setmanari de l'Alt EMPORDÀL'escenari, però, ha canviat molt en poques hores.

Ahir a la tarda, després del comunicat d'Unió, el gabinet de l'Alcaldia va declinar fer declaracions al respecte, tot esperant a una resposta més meditada que s'hauria de produir en el transcurs d'aquest dimecres.