El president del PDeCAT a les comarques gironines, Pere Vila, assegura que el partit vol teixir un govern fort a l'entorn de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, però no descarta demanar-li que faci un pas al costat si no hi ha possibilitat de trobar acord amb cap dels grups de l'oposició. Vila diu que s'estan mantenint converses amb formacions com ERC o la CUP -a nivell de demarcació- per explorar possibles pactes. Per al president de la formació, s'ha arribat a la situació actual per la falta de sintonia amb Unió i l'expulsió del PSC del govern. En aquest sentit, diu que l'equilibri de forces a l'equip de govern de Figueres era complex però creu que "es podia haver resolt el tema sense arribar al punt on hem arribat". Vila es reunirà en les properes hores amb Felip per abordar la crisi.

Vila vol mantenir el govern de Marta Felip a Figueres però admet que el partit haurà de prendre una decisió sobre la continuïtat de l'alcaldessa si aquest és l'escull per aconseguir pactes amb els grups de l'oposició.

Marta Felip descarta dimitir i afirma que continuarà al govern de Figueres amb cinc regidors

Marta Felip descarta dimitir i afirma que continuarà al govern de Figueres amb cinc regidors

"Nosaltres considerem que l'alcaldessa va guanyar clarament les eleccions i, per tant, hem d'intentar construir un govern al voltant seu amb el nostre equip", insisteix. Malgrat això, admet que "no és una notícia agradable" que Unió anunciés aquest dimarts que abandonava el govern com tampoc ho és el trencament del pacte amb el PSC i Compromís per Esquerres.

En aquest sentit, el president del partit a la demarcació assegura que treballaran per intentar teixir una "majoria alternativa tant si és dins del govern com amb acords puntuals" per tal que l'alcaldessa continuï. Amb tot, diu que són conscients que serà "difícil".

Vila no ha volgut pronunciar-se sobre si demanarà a Felip que plegui i ha insistit que en les properes hores es reuniran per veure quina és la sortida més viable a la crisi actual.

En relació a l'expulsió del PSC, Vila remarca que els pactes sempre són complexos però creu que "es podia haver resolt el tema sense arribar al punt on hem arribat".

Les reunions amb els partits ja s'han iniciat i aquest dimecres han parlat amb ERC i la CUP -a nivell de demarcació-. Paral·lelament, ha dit Vila, Felip està parlant amb els grups de l'oposició a Figueres.

Per la seva part, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (PDeCAT), descarta dimitir i assegura que continuarà governant amb en minoria amb els cinc regidors que queden al seu equip després de la sortida dels dos edils d'Unió (UDC) aquest dimarts. Felip anima els grups de l'oposició a presentar una moció de censura "si consideren que hi ha una opció alternativa millor" i afirma que tot plegat es deu a una pugna de poder entre Pere Casellas (PSC) i Manuel Toro (UDC). Per l'alcaldessa, la situació actual es fruit d'una "operació" que "feia setmanes o algun mes que s'estava gestant". A més, creu que no tots els grups de l'oposició compateixen els mateixos posicionaments i, per això, iniciarà una ronda contactes per "veure quins posicionaments agafem i quins suports podem tenir en el futur".

Marta Felip descarta plegar i diu que veu possible governar en minoria amb els cinc regidors que té després que Unió anunciés aquest dimarts que marxa del govern.

Felip assegura que seguirà treballant per la ciutat perquè és el que "ens ha encomanat la gent de Figueres" i ha volgut llençar un missatge a l'oposició: "si els grups consideren que hi ha una opció alternativa millor, el que han de fer és plantejar una moció de censura i assolir l'alcaldia". Mentrestant, afegeix, "els cinc regidors anirem governant".

L'alcaldessa diu que té previst iniciar una ronda de consultes amb la resta de partits però insisteix que "el que s'està fent aquí és una lluita entre Pere Casellas i Manuel Toro que res té a veure amb els grups de l'oposició". En aquest sentit, assegura que vol veure "quins posicionaments agafen i quins futurs suports podem tenir".

Pel què fa al posicionament de PDeCAT en la crisi, Felip ha evitat contestar si el president del partit a Girona, Pere Vila, s'ha pronunciat sobre si cal que faci un pas al costat.