Agnès Lladó i Saus lidera el grup municipal d´Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) representat en el plenari de Figueres amb tres regidors. Va ser la segona força més votada a les darreres eleccions municipals i, per aquest fet, ERC ostenta el lideratge de l´oposició al Govern de Marta Felip. Lladó va substituir en el càrrec el cap de llista, Albert Testart, que va dimitir a l´inici del mandat.Agnès Lladó, com la resta de grups municipals de l´oposició al Govern de Figueres, no pot amagar la seva sorpresa per la rapidesa amb la qual evolucionen els esdeveniments arran del trencament del pacte entre l´antiga CiU i el PSC. Lladó parla amb claredat en aquesta entrevista i deixa clara la seva aspiració a ser la cap de llista d´ERC a les pròximes eleccions municipals.

S´esperava un trencament de pacte de Govern tan taxatiu abans de l´equador del mandat?

El trencament en si no ens ha sorprès, potser no ens l´esperàvem tan aviat, però era previsible. El que sí que ens ha sorprès són les formes, un soci de govern que ni tan sols ho sabia, companys de grup que no van ser informats, sense cap pla B. Es demostra la manca de lideratge d´un govern que ha de vetllar per tots els figuerencs i les figuerenques. La ciutat no es mereix aquest espectacle que estem vivint.

Escoltant les raons d´uns i altres, quin creu que ha estat el motiu real d´aquest desenllaç?

Des del primer moment, vam dir que aquest govern responia més a interessos personals i de partit que no a interessos de ciutat. Mentre el pastís es podia repartir no hi havia cap problema, quan es posen sobre la taula necessitats de ciutat, sobresurten personalismes i es posa en relleu la manca de sintonia entre projectes diferents.

Com a primera força de l´oposició, quin paper jugarà ERC a partir d´ara?

Seguirem treballant per la ciutat, com hem fet fins ara, de manera constructiva, i responsable, amb diàleg i consens i ferms i vigilants vetllant pels interessos dels figuerencs i figuerenques perquè la ciutat avanci. Seguirem construint l´alternativa real que Figueres necessita amb confiança, diàleg, compromís, responsabilitat i sobretot la il·lusió de transformar una ciutat que al nostre entendre necessita un canvi i trencar dinàmiques i esquemes que responen més a necessitats partidistes que a necessitats i prioritats dels figuerencs i figuerenques.

Compromís, representat per Òscar Vergés, ha demanat una alternativa d´esquerres. La veu viable?

A Figueres, cal deixar clar, en primer lloc, que les esquerres no sumen, no ens sembla bé que alguns proposin governs d´esquerres quan fins ara han estat donant suport a la dreta i a les seves polítiques sense cap visió d´esquerres. Figueres necessita diàleg, necessita crear espais de confiança que permetin arribar a grans consensos.

Considera que l´alcaldessa Marta Felip, del PDECat, pot seguir governant en minoria pel que resta de mandat?

Nosaltres ho veiem molt difícil, però que sigui difícil no vol dir impossible. És cert que fins avui Marta Felip no ha demostrat massa ganes de parlar amb tothom i dialogar. Amb onze mans en feia prou. Ara les circumstàncies obliguen i esperem que, pel bé de la ciutat, estigui a l´altura del que Figueres necessita.

Aquest inici d´any ha estat marcat pel debat obert sobre el futur Museu del Circ. Quina visió en té?

En el nostre programa electoral no ho portàvem. Considerem que és una aposta molt ambiciosa. Avui dia hi ha diferents ­campa­nyes, a favor i en contra, però trobem a faltar que hi hagi molta informació, de manera objectiva. Cal que sigui sense posar-hi sentiment ni passió. Hem de ser capaços de relativitzar i estudiar bé el tema. Necessitem un debat clar, amb xifres damunt de la taula, amb calendari i, sobretot, hem de tenir en compte que el projecte no ve d´ara, sorgeix d´un conveni que ja es va signar anys enrere, el 2013, que lligava directament Museu, Festival i Capitalitat Mundial del Circ per al 2018. La Comissió que derivava d´aquest conveni, hem de ser honestos, no es va posar en funcionament fins a finals del 2015, un cop entrat el nou govern. Per tant, anem tard. Hi ha un promotor que defensa una aposta signada i el debat actual es genera quan l´alcaldessa diu públicament que hi haurà 500.000 euros en el pressupost d´aquest 2017. Un pressupost que, ni hem vist, ni sembla que estigui tancat. Des d´ERC, sempre hem defensat que un equipament cultural per a la ciutat sempre és positiu, però cal lligar caps i tenir clar que sigui viable en tots els sentits. Potser ara toca posar fil a l´agulla a una autèntica participació ciutadana amb aquest tema.

En diverses ocasions ha dit que Figueres ha perdut pes específic com a ciutat. Creu que també ha posat en perill la posició privilegiada de capitalitat empordanesa?

Segueix en disposició de mantenir la capitalitat, però s´ho ha de creure. Exercir la capitalitat no vol dir només tenir els serveis que necessita la gent de la comarca, sinó que també significa exercir-la de manera generosa, que els municipis no acabin pensant que tu imposes aquesta capitalitat. Nosaltres hem presentat una moció al ple per reclamar que Figueres sigui la capital d´un Eurodistricte.

Veu factible algun dia que es traslladi, a escala local, una coalició sobiranista semblant a Junts pel Sí?

Crec que a escala nacional ens uneix un objectiu comú, que és la independència d´aquest país. Tot i que hem de mantenir unes relacions de cordialitat i de diàleg, a escala local no puc dir que en un futur hi pugui haver una llista conjunta. Els projectes són diferents i les maneres de fer són diferents.

Al Consell Comarcal, tampoc no es van poder avenir amb CiU.

Quan hi ha una força que obté una majoria, aquesta decideix amb qui vol governar. Nosaltres no som aquesta primera força i qui va decidir amb qui governava va ser CiU. Tot i això, intentem mantenir unes relacions cordials i de diàleg per arribar al consens. En política, cal potenciar el consens.

Vostè va haver de substituir el seu cap de llista, Albert Testart, tot just començat el mandat. Quins objectius té per al seu futur polític?

Fa un any que sóc portaveu i farà dos anys que estic a l´Ajuntament. Per la feina que fem i per la molta feina que ens queda per fer, jo em considero amb forces i amb ganes per encapçalar la pròxima llista d´Esquerra Republicana a Figueres, sempre que els figuerencs i els meus companys així ho vulguin. Crec en Figueres, és la ciutat que m´ha vist néixer i créixer. Aquí ho tinc tot i tinc moltes ganes d´ajudar a transformar-la. La il·lusió hi és tota per aconseguir-ho.