El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques celebra, aquest dissabte, 4 de febrer, la sisena edició amb una novetat adreçada al professorat. Per primera vegada, els professors d'institut poden assistir, mentre els seus alumnes participen en els tallers, a unes sessions de conferències específiques (formació permanent reconeguda pel Departament d'Ensenyament).

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà és una activitat oberta als centres d'ensenyament de l'Alt Empordà i comarques properes, així com a centres de la Catalunya Nord, i està dirigida a estudiants de secundària i batxillerat. En aquesta ocasió, s'han inscrit un total de 138 alumnes de 4t d'ESO i de Batxillerat, a més de 35 professors.

Venen dels següents dinou centres educatius: La Salle Figueres, Escolàpies Figueres, INS de Sant Feliu de Guíxols, INS Ridaura, Les Alzines, INS Cendrassos, INS Josep Brugulat, INS Illa de Rodes, INS Olivar Gran, INS El Pedró, INS Alexandre Deulofeu, Saint George's School Girona, SIN Cap de Creus, INS Vallvera, INS Vilafant, INS Ramon Muntaner, INS Llançà, Montessori-Palau i Lycée de Ceret.

El Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres acull anualment aquest esdeveniment, organitzat per la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l'Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà del Departament d'Ensenyament.

El Dissabte de les Matemàtiques comença a les 9 del matí i s'estructura en dues parts. Per una banda, es proposen tres xerrades per a alumnes de Batxillerat i una per a estudiants de 4t d'ESO. Pel que fa a Batxillerat, Raquel Iniesta, de King's College London, parla sobre 'Les matemàtiques del Big Data: de la genètica a Facebook'; Joan Bagària, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i de la Universitat de Barcelona, ofereix la ponència 'L'infinit matemàtic i les seves paradoxes', i Pere Brunet, de la Universitat Politècnica de Catalunya, fa la conferència sobre 'L'arc de Sant Martí, els models de color i els colors invisibles'.

Per als alumnes de 4t d'ESO, el títol de la xerrada és 'De la matemàtica dels jocs al joc de la matemàtica' i la pronuncia Jordi Deulofeu, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els estudiants participants trien una conferència, un taller amb monitors i un concurs per equips de dues persones. Els primers premis de cada un dels tallers de batxillerat consistiran en un viatge a Madrid per a conèixer l'empresa de Big Data CARTO cofundada per Segio Álvarez Leiva (Premi FPdGi Empresa 2016).Viatge a Madrid

Els alumnes premiats, amb els seus respectius professors, viatjaran a Madrid i coneixeran de primera mà el funcionament d'aquesta dinàmica empresa tecnològica. Aquest viatge també és una novetat que s'ha introduït en aquesta sisena edició de l'esdeveniment matemàtic. Els altres equips premiats rebran una tauleta.

I, a més, tots els participants rebran un Buff exclusiu. Pel que fa a les activitats que s'han organitzat per als professors, es fan dues conferències: 'Problemes de Fermi: una eina de modelització matemàtica a secundària', a càrrec de Lluís Albarracín, de la Universitat de Barcelona, i 'Ando (enseñ + disfrut)', de la mà de Francisco Ferrer, llicenciat en física i professor de secundària al Col·legi Santa Anna de Villalonga de València.