El promotor del Festival del Circ de Figueres, Genís Matabosch, diu que la rehabilitació de la Casa Nouvilas per ubicar-hi el Museu del Circ costarà uns 6 MEUR i que Figueres només hi destinaria els 1,5 MEUR anunciats. Matabosch assegura que la resta del finançament provindrà d'altres administracions com la Diputació i la Generalitat així com de patrocinis privats. L'impulsor del projecte vincula la continuïtat del certamen a la concreció de l'equipament i recorda que ¡ "tots els grups municipals" a excepció de la CUP van donar el vistiplau a la previsió d'inversió municipal (1,5 MEUR a tres anys). Matabosch ha elaborat un pla de viabilitat econòmica i diu que l'espai es podria autofinançar cinc anys després de la posada en marxa.

La rehabilitació i conversió de la Casa Nouvilas en un Museu de Circ costaria al voltant de 6 MEUR. Així ho estableix l'estudi arquitectònic previ elaborat per Circus Arts Foudation -presidida per Matabosch- i sota la supervisió de l'Ajuntament.

"El finançament l'hem dividit en quatre parts. Hi ha una part d'inversió a llarg termini de l'Ajuntament d'1,5 milions però insisteixo que és inversió i no despesa corrent perquè hi ha qui ha volgut confondre termes", explica Matabosch. Els 4,5 MEUR restants provindrien, assegura, d'altres administracions com la Generalitat, la Diputació de Girona i, també, de patrocinis privats.

"No està tot lligat però la Diputació pretén implicar-s'hi en la mateixa proporció que Figueres i la Generalitat parla d'una quantitat al voltant del milió d'euros", afegeix. Pel què fa al finançament privat, Matabosch remarca que es tracta d'un projecte prou atractiu i amb suficient notorietat com per atraure un milió d'euros de capital privat.

El promotor del projecte insisteix que la iniciativa serviria per posar en valor una col·lecció única i obrir l'edifici de la Casa Nouvilas, ara tancada i deteriorada. A més, diu que el museu podria autofinançar-se cinc anys després d'obrir i que oferiria 30 llocs de treball fixos i vint més de temporals.

El promotor del Festival de Circ diu que la construcció del Museu costarà uns 6 MEUR

El promotor del Festival de Circ diu que la construcció del Museu costarà uns 6 MEUR

Per a Matabosch, l'avanç del projecte va íntimament lligada al Festival del Circ, que se celebrarà del 16 al 20 de febrer. "No és cap xantatge, això es va acordar en el conveni signat al 2013", concreta. En aquest sentit, supedita que el festival continuï a Figueres "sempre que hi hagi garanties". "Això va més enllà de la bona voluntat, calen acords signats que assegurin que es tiraran endavant tant el Museu com la Capitalitat Mundial del Circ", ha afegit.

Per això, espera que durant les properes setmanes i mesos es concreti el calendari d'execució i una possible data d'obertura. Matabosch recorda que cada festival tarda un any a preparar-se i confia que amb els nous interlocutors municipals sorgits pel canvi de govern es pugui agilitzar el procés. "Esperem que hi hagi un panorama prou sòlid perquè seguim apostant i arriscant tantíssim per la ciutat de Figueres", remarca.

Matabosch també s'ha referit a les darreres declaracions de l'ex primer tinent d'alcalde, Pere Casellas, que ha assegurat que l'ex regidor de Cultura, Alfons Martínez, no estava d'acord amb l'aportació aquest any de 500.000 euros dels 1,5 MEUR previstos. "Promoguda per la comissió del circ, al juliol hi va haver una reunió específica de portaveus per parlar del finançament de la rehabilitació on tots els partits, a excepció de la CUP, van estar d'acord amb el finançament anunciat posteriorment per Marta Felip", assegura.

Una sala per a espectacles de circ

El projecte elaborat preveu dos edificis diferenciats però interconnectats. Per una banda, hi hauria l'edifici actual de la Casa Nouvilas rehabilitat i amb una planta més de nova construcció per a les oficines. L'altre se situaria en un edifici soterrani al jardí del darrere.

L'edifici històric comptaria amb els serveis d'atenció al visitant, un centre de recerca que actuaria com a biblioteca i dues plantes amb sales d'exposició permanent on s'explicarien els 200 anys d'història del circ. Matabosch diu que les obres preveuen que, arquitectònicament, es respecti pràcticament la totalitat de l'edifici actual.

Pel què fa a l'edifici soterrani, s'hi preveu una sala d'exposició temporal, una sala -i no una carpa- de circ permanent amb capacitat per a unes 500 persones, una escola de circ i vestuaris. El promotor del projecte detalla que aquest espai tindria espectacles permanents des de les Festes de Santa Creu fins a la diada i que hi participarien una dotzena d'artistes.

Matabosch insisteix que es tracta d'un projecte "singular" perquè no hi ha cap museu d'aquestes característiques a Europa. A més, diu que es convertiria en un nou espai escènic al centre de la ciutat, que també podrien utilitzar altres entitats o centres educatius.

Enmig de la polèmica

La iniciativa fa setmanes que està en el centre de la polèmica. Mentre l'associació de comerciants de la ciutat, Comerç Figueres, recolza i recull signatures a favor del projecte, una campanya ciutadana n'ha recollit en contra de la inversió pública. A la situació s'hi ha afegit el trencament del pacte de govern municipal entre CiU i el PSC, que també ha assegurat que el Museu ha estat un escull.