Les discrepàncies entre els grups municipals de CiU i el PSC, que han governat junts a Figueres des del principi del mandat han arribat al punt del trencament aquest dissabte. Des del saló de sessions de la casa de la vila, l'alcaldessa Marta Felip ha anunciat que fa fora del govern els tres regidors socialistes, el tinent d'alcalde Pere Casellas, responsable de Seguretat Ciutadana i Benestar Social, i els regidors Alfons Martínez Puig i César Barrenechea, titulars de Cultura i Esports, respectivament.

Felip vol governar en solitari, però haurà d'afrontar el repte de comptar amb la teòrica complicitat dels dos regidors d'Unió, Manuel Toro i Núria Galimany, els quals també han discrepat amb ella aquestes darreres setmanes pel rumb del govern i la confecció del pressupost per al 2017.

Marta Felip ha estat acompanyada durant la compareixença pels regidors Jordi Masquef, president local del PDeCAT i Quim Felip. A la sala també hi havia la regidora independent Dolors Pujol, que forma part del govern, i els dos edils de Ciutadans, Héctor Amelló i Toni Pérez.

Durant la seva intervenció, Felip ha argumentat que la situació amb el PSC havia arribat al seu límit dilluns passat quan el seu soci de govern va votar en contra de l'expedient de la concessió del nou servei de neteja a la comissió informativa general, tal com va avançar en primícia el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ. Per Marta Felip el cessament arriba "després de fortes desavinences" i per la "poca implicació del PSC", grup al qual acusa d'actuar "de manera partidista i deslleial". L'alcaldessa recorda que aquest trencament entre CiU i PSC ja es va produir en el mandat de Santi Vila i que "tres regidors que són la quarta força política de l'Ajuntament i que representen un 30% del govern no poden imposar el seu criteri al 70% d'aquest".

El tinent d'alcalde cessat i portaveu socialista Pere Casellas s'ha mostrat "absolutament sorprès" per aquesta decisió en declaracions a emporda.info. Aquesta tarda té previst explicar el seu punt de vista al respecte. De moment, ha piulat: "No vull renunciar al nostre projecte que és compromís amb els desnonants, aturats, vídues. Som @socialistes.cat".

Manuel Toro, representant d'Unió en el govern, partit al qual també pertany la regidora d'Ensenyament Núria Galimany, ha volgut aclarir que "no se'ns ha consultat la decisió, que ens sembla precipitada. Encara hi ha ponts i punts en comú que permetrien donar continuïtat al pacte amb el PSC i Compromís d'Esquerres per Figueres, sense tancar-nos a altres posicionaments".

GMv2|pTipoComp=videos&pIdGaleria=588c8cc30cf2311177111f86|GMv2

GMv2_fin|pTipoComp=videos&pIdGaleria=588c8cc30cf2311177111f86|GMv2_fin

Òscar Vergès, de Compromís, ha donat per trencat l'acord de governabilitat establert mesos enrere "vista la poca capacitat d'aglutinar forces i pactes. L'acord queda invalidat pel trencament del Govern".

Agnès Lladó (ERC) també ha mostrat la seva "sorpresa" inicial davant d'aquesta situació inesperada, que arriba en plena negociació el pressupost i pocs dies abans del ple ordinari de febrer.

Marta Felip ha assegurat que obre la seva mirada de govern per "arribar a pactes puntuals de ciutat" amb les altres forces polítiques pel que queda de mandat. En un plenari de 21 regidors, el grup de CiU només en té 7, dos dels quals són d'Unió i un tercer és l'independent Francesc Cruanyes, número dos de la candidatura guanyadora de les passades eleccions municipals. Cruanyes ha manifestat en alguna ocasió les seves discrepàncies entorn el funcionament del grup, com ara quan va renunciar a la regidoria de Comunicació. L'alcaldessa no ha volgut parlar encara de com s'haurà de redistribuir el cartipàs municipal però queda clar que aquesta no serà una feina fàcil, i més tenint en compte que aquestes darrers dies ha rebut pressions per canviar atribucions i responsabilitats dins del seu mateix grup de CiU.