El Port de la Selva ha completat amb èxit el projecte pioner per autoabastir-se d'aigua que va començar el 2015. Les primeres infiltracions han donat els seus resultats i ara aquesta aigua ja forma part de la que s'està extraient de l'aqüífer del que es nodreix el municipi. El procés s'inicia a la depuradora on part de l'aigua se separa, es passa per un filtre de carbó actiu, s'envia al dipòsit i després es condueix fins a les basses construïdes que la filtren fins a l'aqüífer.

{C} GMv2|pTipoComp=videos&pIdGaleria=5888bf000cf23111771118a1|GMv2

L'alcalde, Josep Maria Cervera, diu que els resultats demostren que el projecte és un èxit i que els permetrà "allunyar els períodes de sequera".

L'ajuntament del municipi, amb el suport del Consorci Costa Brava, van endegar aquest projecte anomenat 'DEMOWARE" a finals de 2015 amb les primeres "injeccions" d'aigua. El Port de la Selva ja disposa des de fa temps d'una xarxa específica per a reutilitzar aigües per a usos no potables com ara la neteja d'embarcacions o de carrers.

La principal novetat de la iniciativa pionera és que, tal i com ha avançat Ràdio Girona, permet que un cop l'aigua ha estat utilitzada i retorna a la depuradora, una part se separa, es passa per uns filtres i s'envia al dipòsit.

Des d'allà i sense abocar-hi clor, es dirigeix fins a les basses de filtratge construïdes per tirar endavant el projecte i, un cop aquí, es comença a filtrar cap a l'aqüífer.

En aquest procés, l'aigua torna a recuperar les propietats minerals i es barreja amb la resta d'aigua. Amb paraules de l'alcalde, aquest procés implica "tancar el cicle de l'aigua" retornant-la al medi del que va sortir abans de ser utilitzada per primera vegada. " Un cop hem fet servir l'aigua per a tots els usos habitualment i ens ha arribat a la depuradora, el que fem és tractar-la de forma que la puguem enviar en aquestes basses on ens trobem i que a través de la seva filtració i la seva permanència en el sòl puguin tornar a convertir-se en un recurs que ens arriba a l'aqüífer per poder tornar a utilitzar-la", explica Cervera.

La prova pilot, assegura, ha funcionat amb èxit i, en aquests moments, ja s'està extraient part de l'aigua que es va infiltrar a finals de 2015. Inicialment, es calculava que aquest procés culminaria al cap d'uns 18 mesos però els estudis han concretat que l'aigua pot estar completament incorporada a l'aqüífer en només 12 o 14 mesos. "Això vol dir que dins de l'aigua que extraiem ara n'hi ha una petita part que és la que hem retornat al medi", destaca l'alcalde.

La mesura permet al municipi, que s'abasteix de l'aqüífer i que pateix sovint problemes de salinització, tenir eines per actuar en períodes de sequera. "Ens pot ajudar és a allunyar la sequera. Per exemple, si en lloc de començar a infiltrar al novembre de 2015 ho haguéssim començat a fer al juny, amb la mateixa situació, no ens haguéssim trobat a un nivell de sequera preocupant a l'agost de 2016 sinó que potser no l'haguéssim tingut perquè haguéssim arribat a aquell període amb tot aquesta aigua", insisteix.

D'altra banda, admet que el mètode no funciona igual en temporada baixa que a l'estiu, quan el municipi multiplica la seva població. En aquest sentit, diu que "quan això estigui en ple rendiment del que serem capaços d'infiltrar cada dia és pràcticament el que consumim un dia fora de temporada". Una dada que, afegeix, podria representar una quarta part del que es consumeix un dia de temporada alta a l'estiu. "Si som capaços de fer-ho en el període que hi ha aigua vol dir que cada quatre dies estarem allargant un dia dels d'estiu, estarem allunyant la sequera", remarca.

Cervera qualifica d'"èxit" la iniciativa i diu que la mantindran. En aquest sentit, concreta que ho faran en dos períodes. "El que nosaltres preveiem és que durant els períodes de temporada baixa que l'aigua tindrà una qualitat molt bona i els tractament es podran fer amb els temps que necessitem. I en temporada alta, continuarem fent tot el procés però destinarem aquests usos a neteja de carrers neteges industrials o a alimentar la doble xarxa d'hidrants en cas d'incendi", afirma l'alcalde.

Iniciativa pionera

La iniciativa és pionera per les seves característiques. Tot i que es va provar de manera experimental a Blanes durant el període 2003 i 2011, el cas del Port de la Selva el fa únic perquè el municipi ho ha decidit tirar endavant perquè tenia cap alternativa.

El projecte ha tingut un cost de 146.453,81 euros per a la construcció de la canonada que transporta l'aigua i les tres basses d'infiltració, que ha assumit el Consorci Costa Brava. L'Ajuntament, per la seva banda, ha cedit els terrenys i ha destinat 30.000 euros a les obres.