Els punts més alts de l'Alt Empordà han començat a rebre les primeres volves de neu aquest migdia i l'emblanquinada ja és ben visible en poblacions com Maçanet de Cabrenys o la Vajol. La neu ja havia quallat a les Salines durant el temporal de diumenge, tal com es pot veure a les fotos de Ferran Garcia i Clàudia Capalleras. També és ben visible a Sant Pere de Rodes i Santa Elena, segons mostren les imatges del Twitter de Genís Pinart. La de Maçanet ha estat feta per Paula Gorgot. L'arribada d'aquesta precipitació blanca ha provocat que la concessionària de l'autopista AP-7 ja tingui a punt el dispositiu i les maquines llevaneus a la Jonquera per si la nevada persisteix i es reforça en el transcurs de les pròxmes hores. L'emfarinada és visible en part dels termes municipals de Cabanelles i Albanyà, on hi ha el santuari i el cim de la Mare de Déu del Mont amb el Bassegoda al costat.

Segons l'agència ACN, la nevada que des dimecres a la tarda cau a la meitat nord de Catalunya afecta una trentena de carreteres de la xarxa viària del país. Dues estan tallades, la BV-5119 a Fogars de Montclús (Vallès Occidental) i la GIV-4016 entre Planoles i Toses (Ripollès). A la resta és obligatori circular amb cadenes. L'afectació més destacada es dóna a la carretera C-16 entre Berga i Bellver de Cerdanya, túnel del Cadí inclòs, on a banda de l'obligatorietat de circular amb cadenes, s'ha restringit el pas de camions. A Berga, l'Ajuntament ha activat el Pla d'Actuació Municipal per nevades. Des de Protecció Civil s'indica que les comarques més afectades són la Garrotxa i el Ripollès.

A la C-16 la situació s'ha complicat perquè just abans que comencés a nevar un camió ha fet la tisora dins del túnel del Cadí i ha obligat a tallar la circulació mentre el retiraven. Amb tot, els serveis d'emergència han pogut restablir el pas abans que la neu comencés a caure amb intensitat.

La nevada a la meitat nord de Catalunya afecta una trentena de carreteres

La nevada a la meitat nord de Catalunya afecta una trentena de carreteres

Quan la nevada ha arribat, sí ha calgut tallar el túnel en algun moment per seguretat mentre passava la màquina llevaneus. Els responsables del túnel han comunicat a Protecció Civil, però, que la situació estava millorant i que si continuava així es restabliria el servei amb normalitat.

La zona del Berguedà ha estat una de les més afectades, fins al punt que l'Ajuntament de Berga ha activat el Pla d'Actuació Municipal per nevades. Des del consistori s'ha demanat a la ciutadania que eviti agafar el vehicle si no és del tot imprescindible.

També es recomana a la ciutadania que mantingui nets els accessos als habitatges i les voreres, ja que es preveu que les temperatures seguiran baixant durant aquesta nit, i d´aquesta manera s´evitarà que la neu es glaci.

Altres punts complicats es troben a la banda nord d'Osona i al Lluçanès, on hi ha carreteres com la BP-4653 o la BP-4654 que presenten clapes de neu i gel a la calçada.

El Servei Meteorològic de Catalunya, de la seva banda, ha indicat que la nevada s'ha intensificat al Ripollès, al Berguedà i al Solsonès, amb registres de neu de 20 centímetres a Sant Pau de Segúries (Ripollès) o 13 a Gombrèn (Ripollès).