El Casal de Gent Gran de Figueres ha substituït l'etiqueta "Gent Gran" per la paraula "Cívic". Ara, doncs, ens hem de referir al Casal Cívic de Figueres. El canvi de denominació té una relació directa amb un canvi d'usos de tot l'equipament, des d'ara obert a tothom sense tenir en compte quina edat té. Aquest model s'emmarca en la concepció d'un espai de convivència i de relacions, on tothom que ho desitja pot participar en projectes i activitats.

Míriam Lladós, tècnica responsable del Casal Cívic, considera que aquesta reconversió del servei crea una oferta molt més àmplia d'equipaments cívics a la ciutat de Figueres: "Tenim un equipament que costa uns diners públics i és molt positiu que es pugui optimitzar obrint-lo no només a gent gran, sinó a gent de totes les edats."

Ara que el Casal funciona com a equipament cívic, s'ha ampliat l'horari: abans era partit, de 10.00 a 13.30 i de 15.00 a 20.00 hores, i ara és interromput de 9.00 a 21.00 hores. Un altre canvi evident és que el programa d'activitats que promou el Casal, i que fins ara estava dirigit a gent gran, s'obre a tothom major de 18 anys.

Aquest dijous, 26 de gener, a les 11.00 hores, es fa una xerrada oberta a tothom per informar sobre el nou model de casal.

"El que és clar és que, d'aquesta manera, s'enriqueix l'equipament, ja que a banda de tot el que s'organitza des d'aquí qualsevol entitat pot demanar-nos l'espai per fer les seves pròpies activitats o reunions. El Casal Cívic ha de ser un punt de trobada i de relació", assevera Míriam Lladós, i també observa que, si ens posem davant del mapa de Figueres, aquest equipament ara pot complementar la xarxa de centres cívics que té la ciutat.

Intergeneracional i integrador

Intergeneracional i integradorEs dóna la circumstància que ja fa molt de temps que el Casal de Gent Gran de Figueres (ara Casal Cívic) aposta per les relacions intergeneracionals i integradores, i per les col·laboracions amb el teixit associatiu de la ciutat. "Quan ens van dir que entrava en vigor la reconversió de l'equipament, vam pensar que el procés seria molt natural, ja que un dels eixos vertebradors del Casal ha estat sempre crear vincles entre la gent gran i les noves generacions", comenta Míriam Lladós.

D'exemples, n'hi ha uns quants. Teixint mons, n'és un. Es tracta d'un projecte d'aprenentatge i servei de caràcter multigeneracional que organitza el Servei Educatiu de l'Alt Empordà i que implica no només l'Associació de Gent Gran de Figueres, sinó també alumnes d'escoles de primària i d'instituts. També destaca el programa Envelliment actiu, una proposta de la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, que fomenta trobades intergeneracionals per intercanviar experiències i aborda continguts sobre com promoure un envelliment actiu i saludable.

Les relacions intergeneracionals són considerades com la interacció intencionada entre grups de persones de diferents edats, varietat de situacions, facilitant la comunicació propera, amb la finalitat d'aconseguir beneficis individuals i socials.Adaptats al canvi

Adaptats al canviLa presidenta de l'Associació de Gent Gran de Figueres, Rosa Lloveras, aplaudeix la iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Benestar de voler donar al Casal una perspectiva integradora entre diferents generacions i edats. "Nosaltres ja fa temps que, com a associació, col·laborem amb persones de totes les edats, per això ens resulta fàcil adaptar-nos a aquest canvi", ha comentat Rosa Lloveras.

La idea de la Generalitat és anar reconvertint tots els casals de gent gran de Catalunya en casals cívics d'una manera progressiva. El de Figueres, ja ho ha fet, aquest mateix gener.

Aquesta acció s'emmarca en un nou decret d'equipaments que unificarà els antics Casals Cívics, Cases del Mar i Casals de Gent Gran en Casals Cívics i establirà el marc legal de regulació i funcionament de tots els equipaments cívics adscrits a la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària.

Una nova concessionària i més oferta

Una nova concessionària i més ofertaAquest mateix gener, una nova empresa s’ha fet càrrec de la concessió del bar del Casal Cívic de Figueres. Tenint en compte que l’equipament ara no tanca al migdia, la seva responsable, la Núria, ofereix menú cada dia al migdia, prèvia reserva, a més d’esmorzars i berenars, i també ha ampliat els productes que es poden prendre al bar.