El ple de la Diputació de Girona ha aprovat destinar fins a 14,3 MEUR al Fons de Cooperació Econòmica i Cultural, que atorga diners a tots els municipis gironins per a inversions i despeses culturals. El fons creix en 1,3 MEUR i s'introdueixen canvis a l'hora d'atorgar els diners. A partir d'aquest 2017, es tindrà en compte el paràmetre de la superfície de cada municipi per calcular quants diners rep (fins ara pesava més la població). Aquest és el fons més important que la Diputació destina als municipis.El ple també ha aprovat destinar 1 MEUR per a la restauració i conservació de monuments. Uns diners que serviran per fer 60 actuacions. D'altra banda, i a preguntes de la CUP, el president, Pere Vila, ha explicat que encara estan treballant en un document que proposarà mesures correctores a les irregularitats detectades arran d'una auditoria al Patronat de Turisme. Vila ha reiterat que no pensa convocar un concurs públic per a la plaça de director de l'ens i que Ramon Ramos es mantindrà al càrrec.

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat aquest dimarts destinar un import 14,3 MEUR al Fons de Cooperació Econòmica i Cultural. Es tracta del fons més important que atorga la corporació i recau en tots els municipis de la demarcació. Enguany, s'han pressupostat 1,3 MEUR més que en l'exercici anterior. El 15% dels diners s'han de destinar a despeses culturals i la resta al finançament dels serveis municipals obligatoris i a inversions municipals.

Com a novetat, aquest 2017 s'han modificat alguns aspectes del sistema de càlcul del repartiment. Per exemple, es valorarà la superfície de cada municipi a l'hora de calcular els diners que li pertoquen. Així, es beneficia els ajuntament amb més territori i que tenen més despeses derivades pel manteniment dels camins municipals

D'altra banda, segons explica el vicepresident Fermí Santamaria, han afavorit els pobles petits. Els 88 ajuntaments de menys de 500 habitants, que tenen una població total de 24.059 persones, disposaran de 2.843.240 euros, el 19,9% de l'import total del Fons.

Tots els grups hi han votat a favor (a excepció de la CUP, que s'ha abstingut) i han agraït el caràcter dialogant de Santamaria a l'hora de tenir en compte les propostes que feien en aquest punt. "Hem fet alta política i, entre tots, hem aconseguit consensuar i fixar una regla que anirà en benefici de tots els ajuntaments", ha destacat el president, Pere Vila.

El ple també ha aprovat destinar 1 MEUR a subvencionar la restauració i conservació de monuments de la demarcació. Podran accedir a aquesta convocatòria ens locals de la demarcació de Girona, entitats i particulars. El vicepresident Albert Piñeira ha recordat que la partida creix i que podran fer més d'una seixantena d'actuacions.

Tres mocions aprovades

Els diputats també han aprovat tres mocions. Per una banda, una en suport del sector agroalimentari català, a proposta d'ERC. La CUP n'havia presentat una abans per donar suport explícit a la Marxa per la Dignitat de la Pagesia que es fa aquest setmana. La seva no ha prosperat però la dels republicans sí, ja que ha comptat amb el suport de l'equip de govern. També s'han aprovat dues mocions més. Una per al cobrament de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) de l'autopista AP-7 i una segona per la creació i posada en funcionament de mecanismes i transparència i participació en organismes i ens autònoms.

Pendents d'un informe sobre la situació al Patronat de Turisme

La CUP va fer públics els resultats d'una auditoria interna al Patronat de Turisme de Girona, que identificava deficiències sobretot en els processos de concursos públics i d'adjudicacions. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha preguntat aquest dimarts al president sobre quines actuacions faran al respecte i també si pensa convocar un concurs públic per a la plaça de director, que ocupa Ramon Ramos. Salellas recorda que la llei obliga a convocar aquests concursos en les places directives dels organismes autònoms i que, malgrat ja s'ha fet en d'altres casos, no ha passat el mateix al Patronat.

El president, Pere Vila, ha explicat que encara s'està redactant un informe de situació i de mesures correctores i s'ha compromès a fer-li arribar a la CUP tan bon punt el tinguin. Sobre el cas de la plaça de Ramos, s'ha limitat a afirmar que mantindran Ramon Ramos com a director.