El temporal de llevant i gregal que afecta la Costa Brava ha provocat desperfectes a diferents municipis. A Sant Antoni de Calonge, per exemple, les onades han arrossegat pals, canyes i deixalles a la sorra de la platja. La situació és especialment greu a la zona de Torre Valentina, on la brutícia ha cobert pràcticament tota la sorra. A més, l'embat de les onades s'ha endut sorra i ha fet que la platja quedi més petita. La Policia Local va tancar diumenge l'accés a aquesta platja perquè estava tot ple d'aigua. Aquest dilluns, però, la situació s'ha normalitzat i els curiosos s'acostaven per veure els efectes del temporal.

A Cadaqués esperen que baixi el cabal per retirar nou vehicles que van quedar atrapats, com també una furgoneta a la riera de la Rescola, a Llagostera (Gironès).

A la zona de Sant Antoni, en canvi, la sorra de la platja ha quedat prou neta. El problema en aquest punt està al passeig marítim. En alguns trams, les onades van saltar fins al passeig, arrossegant sorra. Per això, alguns trams han desaparegut i s'ha acumulat fins a mig metre de sorra. L'alcalde, Jordi Soler, reconeix que el temporal ha estat molt fort i el compara amb els efectes de la llevantada de 2008, per Sant Esteve.

Com que el temporal encara està actiu i es preveuen noves pluges dimecres, de moment no netejaran completament la sorra del passeig. "Haurem d'esperar a la setmana que ve per començar a recuperar la normalitat", apunta. Sant Antoni de Calonge és un nucli molt turístic de la Costa Brava i l'alcalde remarca que l'objectiu és que per Setmana Santa les platges tornin a lluir "com de revista". A Platja d'Aro, a tocar de Sant Antoni, la sorra també ha arribat al passeig marítim.

Malgrat que no poden fer encara una quantificació dels danys, l'alcalde estima que caldran com a mínim 50.000 euros per recuperar la normalitat. A més, apunta que els danys no només estan a la superfície sinó que com s'han obert embornals la sorra també fa mal al subsòl i que costa molt de netejar. Soler recorda que Costes està redactant el projecte per completar els espigons de la platja i apunta que fins que no estigui fet el litoral es veurà afectat pels temporals que vinguin. "Fins que el projecte dels espigons no estigui acabat lamentablement se seguiran produint aquests episodis", ha dit.

Rieres plenes

Les pluges que cauen des de divendres també han omplert les rieres. Per això, a diversos municipis s'ha tancat l'accés. Malgrat tot, alguns ciutadans han fet cas omís a les advertències i han intentat creuar. És el cas d'una furgoneta que diumenge va quedar atrapada a la riera de la Resclosa, a Llagostera (Gironès). La Policia Local esperarà que el cabal baixi per poder-la retirar. L'incident, però, no va causar ferits.

A Cadaqués, la crescuda de la riera també va arrossegar cotxes que estaven aparcats. Aquest dilluns el nivell de la riera ha baixat i l'ajuntament està a l'espera que acabi de situar-se a un nivell més òptim per a poder enretirar els nou cotxes que hi van quedar atrapats. L'alcalde, Josep Lloret, diu que aquesta nit s'ha arribat al nivell màxim però que, tot i això, no ha desplaçat els vehicles. El que sí que s'ha mogut és un contenidor de brossa, que ha quedat atrapat sota el pont que desemboca al mar i que els Bombers han hagut de retirar.

També s'han inundat alguns baixos de cases on l'aigua va arribar fins al metre d'alçada. "Hem d'agrair la tasca dels Bombers que han estat treballant tota la nit per evitar mals majors", insisteix Lloret. En aquest sentit, diu que han tingut sort perquè la pluja ha caigut en més de 24 hores. "Si hagués plogut en menys temps hauria estat pitjor", alerta.

Pel què fa a la carretera d'accés al municipi, diu que s'hi ha acumulat aigua i hi ha caigut alguna pedra però que no hi ha problemes d'accés. També s'ha reobert la C-31 a Ullà (Baix Empordà), que estava tallada des de diumenge per acumulació d'aigua.

D'altra banda, al Port de la Selva (Alt Empordà) la situació ha tornat aquest dilluns a la normalitat. L'alcalde, Josep Maria Cervera, diu que es van tancar els accessos a la riera per l'augment del cabal registrat diumenge però que no hi ha hagut cap desbordament. "Ha anat plovent bé i, de fet, ara ja no plou. No hem hagut de lamentar danys", explica.

Atencions pel fred a Figueres

Pel que fa al dispositiu fred, Figueres ha atès al llarg d'aquesta setmana una desena de persones sensesostre. El regidor de Benestar Social, Pere Casellas, diu que en els darrers quatre dies s'ha allotjat unes quatre persones al menjador social Joaquim Vallmajó, que per primer cop s'ha habilitat amb llits per atendre aquestes situacions. "Ha funcionat bé i això demostra que el menjador social pot tenir altres utilitats", explica. En aquest sentit, diu que fins ara en situacions com aquestes es recorria a hostals o pensions i que s'ha obert una nova porta que reactivaran sempre que sigui necessari.