Figueres vol consolidar-se, definitivament, com a capital del vi de l’Empordà i, per aconseguir-ho, el Govern municipal ha fet un pas endavant molt important que, si arriba a bon port, acabarà reforçant aquesta voluntat municipal. En aquest sentit, el Govern que encapçala Marta Felip ha ofert al Consell Regulador de la DO Empordà la cessió d’ús d’una part de l’actual Casa Empordà, l’antic escorxador, per tal que l’organisme que gestiona el sector vitivinícola empordanès hi pugui desenvolupar les seves activitats administratives i promocionals.

La proposa inclou un apèndix rellevant i és que l’Ajuntament de Figueres, segons ha confirmat la mateixa alcaldessa, ha iniciat gestions amb la propietat de l’antiga Fàbrica del Gas del carrer Eres de Vila, situada a tocar la Casa Empordà, per al seu lloguer. La Fàbrica ara està tancada i obre una porta a moltes possibilitats d’ús si les negociacions arriben a bon port.

El Consell Regulador de la DO Empordà, tal com explica el seu president, Xavier Albertí, té la proposta damunt la taula i la veu amb bons ulls. “L’Ajuntament de Figueres ha posat molt bona predisposició perquè tinguem un espai més ampli a la mateixa ciutat, en un lloc cèntric que ens donarà més visibilitat”, afirma Albertí.

Per a l’alcaldessa, Marta Felip, “aquesta proposta té un objectiu molt clar: estem interessats a reforçar la capitalitat de Figueres com a centre neuràlgic de tot el que representa el vi de l’Empordà i la seva Denominació d’Origen. Això no impedeix que tots els municipis que formen part de la DO puguin seguir tenint el protagonisme que es mereixen, però creiem que Figueres ha fet mèrits suficients, des de fa molts anys, per exercir aquesta capitalitat”.

Marta Felip considera que “la Casa Empordà i la Fàbrica del Gas poden convertir-se en un important focus d’atracció turística de la ciutat, molt a prop del carrer Monturiol i de tota l’oferta cultural que tenim i que no només ha d’estar centrada en Dalí. A l’antic escorxador, ja hi tenim l’Oficina de Turisme i ens sembla el lloc adequat per a les activitats promocionals i professionals del vi empordanès. Això no és obstacle que la sala d’exposicions pugui se­guir funcionant com a tal, els dos edificis, vistos de manera conjunta, donen per a molt”.

El regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, també veu amb bons ulls aquesta iniciativa de la qual n’ha format part des del primer moment. Toro ha treballat amb intensitat aquests darrers anys per donar contingut i valor afegit a la Casa Empordà. “La proposta a la DO coincideix plenament amb la idea inicial de fer de l’antic escorxador un centre d’interpretació i divulgació de l’Empordà. La sala gran ha de servir per fomentar els vins i la resta de productes empordanesos amb el maridatge de la nostra extraordinària gastronomia”.

El preprojecte que està en marxa preveu que a les parets de la sala hi hagi pantalles led que projectin aquest missatge divulgatiu sobre la comarca.

Manuel Toro fa anys que està en la política municipal i no amaga que el gran somni que vol compartir “és fer de la ciutat un nucli atractiu. Hi hem treballat durant molts anys, des de les compres de la Torre Gorgot i la casa natal de Dalí fins a les negociacions per a les visites a la segona casa Dalí, passant pel Teatre El Jardí o el Museu del Joguet. Hem de crear un circuit que faci passar els visitants per tots aquests punts, sense oblidar el castell de Sant Ferran i amb la Casa Empordà com a gran epicentre dels valors de la comarca”.