El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha qualificat el mes de desembre de "molt càlid" a alta muntanya. Segons aquest organisme, la situació meteorològica de l´últim mes de l´any 2016 ha estat marcada per un anticicló potent que ha provocat boira persistent a la depressió de l´Ebre, en moltes ocasions gebradora, i una temperatura alta per a l´època de l´any a les parts més elevades de Catalunya. L´SMC també destaca, però, el pas de fins a tres pertorbacions que van deixar quantitats de precipitació molt abundants a la conca del riu Francolí i a la serra del Port.

Les anomalies de temperatura, segons indica la institució, han estat per sobre dels 3 graus centígrads a les parts més elevades del país, especialment a les parts culminants del Pirineu, mentre que a la depressió de l´Ebre el mes ha estat fred. Les anomalies són fruit, segons l´SMC, de la inversió tèrmica que ha afectat el territori durant gran part del mes, és a dir, una temperatura més baixa a les planes i depressions del país, i més alta a les parts més enlairades.

Pel que fa a la pluja, el primer episodi, del 3 al 6 de desembre, va ser conseqüència d´una pertorbació ubicada al sud-oest de la península Ibèrica que va provocar un flux humit del sud-est a Catalunya. La precipitació va afectar fonamentalment l´extrem sud i la Garrotxa. Les quantitats més destacades registrades a les estacions de la Xarxa d´Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d´Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, van ser de 96,3 mil·límetres a la Vall d´en Bas (Garrotxa), 90,4 al Parc Natural dels Ports (Baix Ebre) i 63,6 a Olot (Garrotxa).

Entre el 15 i el 17 de desembre es va registrar el segon episodi de precipitació, quan una configuració sinòptica dominada per una baixa al sud-oest de la península Ibèrica i flux humit del sud-est a la costa catalana va deixar 104,9 mil·límetres a Riudoms, 101 a Vinyols i els Arcs, 97,8 a Montbrió del Camp o 86 a Riudecols, tots a la comarca del Baix Camp.

Finalment, entre el 19 i el 20 de desembre una pertorbació ubicada a la Mediterrània va provocar un flux de l´est a Catalunya que va donar un episodi de precipitació que va afectar gran part de la façana litoral i prelitoral, però especialment a l´Empordà. Les quantitats de precipitació més importants registrades van ser 64,3 mil·límetres a Palafrugell (Baix Empordà), 47,2 a Cadaqués (Alt Empordà) i 41,4 a l´Estartit (Baix Empordà).