La meitat dels titulats en Formació Professional troben feina en menys de 9 mesos després de graduar-se i la taxa d'atur d'aquest col·lectiu, que va del 6,9% dels joves que han cursat ensenyaments esportius fins al 15,56% dels que han acabat estudis artístics superiors, és inferior tant a la mitjana catalana (17,42%) com a la franja que dels 16 als 24 anys (37,64). El grau d'incorporació al món laboral encara és més alt entre els graduats en FP dual, que és del 70%.

Així ho constata l'estudi d'Inserció laboral dels ensenyaments professionals de 2015, que el Departament d'Ensenyament i el Consell General de Cambres de Catalunya han elaborat conjuntament. L'informe -que arriba a la desena edició- analitza la situació laboral i formativa dels estudiants de FP que es van graduar l'any passat i van ser enquestats durant els 6 o 9 mesos posteriors.

Canvi de tendència consolidat

La conclusió principal és que el 50,4% dels titulats en Formació Professional treballen, 3,5 punts més que el 2014. En consideració dels autors de l'informe, els resultats demostren la consolidació d'un canvi de tendència que es va començar a detectar el 2014.

Sobre l'índex de graduats amb feina, el 42,6% va cursar cicles de grau mitjà i el 56,53%, superior. Un altra dada significativa és que el 38% dels titulats en ensenyaments professionals continua estudiant i un 14% ho combina, a més, amb una feina.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el president del Consell de Cambres, Miquel Valls, van presentar l'estudi ahir. Ruiz va assegurar que la Formació Professional «obre portes i dóna eines de cara al futur», motiu pel qual el Govern hi ha apostat.

L'estudi d'Inserció laboral dels ensenyaments professionals analitza paràmetres com el nivell d'ingressos de les noies i els nois graduats en FP, les famílies professionals amb més i menys grau d'inserció, el tipus de contracte que aconsegueixen o les principals vies per trobar feina.

Els que més treballen pocs mesos després d'acabar la Formació Professional són les persones que van optar per la modalitat dual, que inclou pràctiques remunerades durant el període formatiu. El seu 70% d'inserció laboral supera amb escreix el 50,4 de la resta de graduats i suposa un increment de 10 punts en un any. Davant aquestes xifres, la consellera Meritxell Ruiz va afirmar que cal aprofundir en la col·laboració amb el món empresarial per al «prestigi de la formació professional»; alhora que va ressaltar que la FP dual va començar amb 500 alumnes a tot Catalunya «i ja en són més de 8.000 els que l'estan cursant». Altres dades destacables dels graduats en la modalitat dual són que el 53,37% només treballa, mentre que el 16,67% també estudia i un 8,33% busca feina.

Feina a l'empresa de pràctiques

Pel que fa a la manera com els graduats han aconseguit la feina, l'estudi presentat ahir posa de manifest que l'empresa on van fer les seves pràctiques formatives és la primera via d'obtenció d'un lloc de treball. Això ha canviat respecte a l'any anterior, ja que, fins llavors, el principal canal per trobar feina era la seva xarxa de relacions personals. En conjunt, l'empresa de pràctiques i el propi centre docent han proporcionat la feina al 35% dels ocupats de grau mitjà i al 40% dels de grau superior.

D'altra banda, l'informe també indica que la inserció laboral creix a mesura que augmenta l'edat dels graduats: fins a 19 anys, la majoria (el 80,52%) segueix estudiant i només una quarta part (el 25,28%) treballa; mentre que a partir dels 30 tan sols un 15,96% continua formant-se i un 78,86% treballa. Això últim està vinculat amb el fet que, en els últims anys cada vegada hi ha més persones de 25 o més anys cursant estudis professionals.