L’estira-i-arronsa entre l’Ajuntament de Figueres i els sindicats, que representen als treballadors de l’empresa mixta Fisersa Ecoserveis per la negociació del conveni col·lectiu, continua oberta. Si no hi ha cap canvi de darrera hora, la data del 20 de desembre està sobre la taula per a l’inici d’una vaga dels mateixos treballadors que afectaria de ple el servei de neteja i de recollida d’escombraries en plena campanya de Nadal. Sindicats i Ajuntament tenen cita a Girona, aquest dimarts, a la taula de mediació convocada pel Departament de Treball.

L’allargament d’unes negociacions, que fa mesos que duren i que no s’han pogut tancar fins ara, ha creat moments de tensió entre el Consistori i els sindicats, especialment amb COBAS i CCOO. Primer a l’agost i, després, aquest desembre, hi ha hagut amenaça de vaga que s’ha desconvocat de manera provisional mentre les parts seguien buscant un acord que no ha acabat d’arribar. Davant d’aquesta situació, l’associació Comerç Figueres ha esclatat per donar “suport inequívoc” a l’Ajuntament, segons afirma el seu president, Lluís de Anguera. Aquesta història ja fa massa temps que dura i no ens podem quedar de braços plegats veient com la ciutat cada dia és més bruta. Som un municipi comercial, de serveis i la imatge que donem a la gent que ens visita és molt important. Amb tot el respecte cap als treballadors d’Ecoserveis, demanem a l’Ajuntament que sigui inflexible en les negociacions i que aturi les reivindicacions salarials desorbitades dels qui no han fet bé la feina de netejar la ciutat. La neteja és la principal queixa que fan sempre els botiguers”.

Per a Lluís de Anguera, “tota negociació té un límit. Figueres fa temps que necessita una nova concessió dels serveis de neteja i aquestes exigències dels sindicats ho han impedit fins ara. Aquesta gent ha de tenir molt clar que cobra dels diners de tots els contribuents, també dels impostos dels comerciants, que som nosaltres”. “L’Ajuntament ha garantit per escrit que cap d’ells perdrà la seva feina amb la nova concessió i ha acceptat compromisos que, si cal, ara té tot el nostre suport per trencar per tal d’acabar amb aquesta negociació que sembla un xantatge a la ciutat”. “Clar i net: donem tot el nostre suport a l’alcaldessa i a tot l’Ajuntament. Si hi ha vaga, exigirem que es comenci de zero i que el concurs de la nova concessió deixi les mans lliures a les empreses licitants per tal que puguin contractar a qui vulguin mentre cobreixin les necessitats reals de la ciutat”.

Concessió caducada

La concessió està caducada des d’aquesta tardor. Això va obligar al ple a aprovar una pròrroga indefinida mentre no s’hagi limitat la nova. La polèmica és fruit de l’extinció de la concessió d’Ecoserveis, que gestiona l’enllumenat, la neteja viària, els parcs i jardins, la recollida d’escombraries i la deixalleria municipal. La voluntat municipal és que Fisersa es faci càrrec dels treballadors de jardineria i enllumenat i la resta surti a concurs.