El portaveu municipal de Ciutadans (C's) a Figueres, Héctor Amelló, ha presentat les esmenes a les Ordenances Fiscals del 2017 i ha dit que estan destinades a "fomentar una fiscalitat de caràcter social i ajudar a qui més pateix la crisi: les famílies i la classe mitja". Per això, el seu grup ha presentat una bateria d'esmenes a l'IBI: "demanem una rebaixa d'un 2% per qui té domiciliat el rebut; l'objectiu és que el major nombre de famílies possible gaudeixi d'avantatges fiscals."

D'altra banda, C's també vol ampliar les ajudes als veïns que viuen en pisos de Protecció Oficial ampliant fins a 10 anys el període de rebaixa del 50% a l'IBI i la creació d'una borsa de pisos de lloguer social. Amelló ha destacat que "tindran una bonificació del 90% de l'IBI aquells que cedeixin un habitatge a la borsa de pisos de lloguer social de l'Oficina Local d'Habitatge de l'Alt Empordà".

Així mateix, Amelló ha destacat que C's vol continuar ajudant a les famílies en la igualtat d'oportunitats "per això, les llars d'infants han de ser gratuïtes perquè l'accés a l'educació no pot ser una qüestió de recursos econòmics de les famílies". Per aquest motiu C's ha demanat que "sigui suprimida la taxa per assistència, les quotes per ampliació de la jornada mensual i la quota per ampliació de la jornada esporàdica a les llars d'infants municipals: Bon Pastor, Lilaina, Els Pins i Xuclamel." I ha recordat que C's presentarà "una moció al Ple amb més reformes en aquest sentit" i aquesta és una mesura que ja ha defensat en diverses ocasions, i que la continuarà defensant "malgrat que CiU i PSC no en vulguin ni sentir parlar".

Amelló, també ha incidit en ampliar les bonificacions de caràcter social de l'impost de construccions "proposem que es bonifiqui en un 90% la promoció de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques que suposin l'adaptació de l'habitatge a la Llei 20/1991 o la creació d'habitatges adaptats per a discapacitats".

En les al·legacions orientades cap al sector serveis, comerç i hostaleria, Amelló ha apostat per una reforma de la taxa d'Estacionament de vehicles recordant que "a dia d'avui tenim una de les zones blaves més cares de Catalunya" per això "volem una reforma adreçada a poder ajudar l'activitat comercial, on els primers 30 minuts siguin gratuïts".

El portaveu municipal de C's ha afegit que és una prioritat per a Ciutadans Figueres, ajudar als empresaris de la ciutat. Per això, ha explicat que, davant la previsió d'obres a la via pública, "cal una bonificació fins un 80% del IAE en funció del grau d'afectació aplicant un coeficient per durada i intensitat".Amelló afegeix que també "cal flexibilitzar la normativa fiscal durant els cinc anys d'activitat següents a la conclusió del segon període impositiu per afavorir la implantació de PIMES i grans empreses. Així, proposem una bonificació del 50% el primer any, 40% el segon i així successivament fins al cinquè any", aquesta mesura vol ser "un atractiu destacat a l'hora de decidir la ubicació d'empreses amb capacitat exportadora, productivitat i innovació."