La Generalitat es proposa buscar alternatives sociolaborals al 'top manta' a partir de l'any que ve a través d'un pla impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en col·laboració amb els ajuntaments, segons ha anunciat el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, després de la reunió entre administracions celebrada aquest dimarts a la tarda a la seu del Síndic de Greuges. Els municipis seran els encarregats d'identificar les persones que busquin una sortida al 'top manta' i, en paral·lel, Generalitat i ajuntaments prepararan els programes d'inserció. El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha celebrat que el Govern impulsi un pla per trobar sortides sociolaborals com les que "en realitat, l'ajuntament ja està treballant des de fa prop d'un any". El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat "lleialtat institucional" entre les administracions a l'hora d'abordar la venda ambulant irregular. A l'Alt Empordà, Roses és un dels municipis més afectats per aquesta situació.

El pla impulsat per la Generalitat per trobar alternatives al 'top manta' és la mesura principal que s'ha presentat aquest dimarts a la trobada entre administracions per abordar el 'top manta', un espai creat el juliol. El termini que Generalitat i ajuntaments s'han fixat per executar la primera fase del pla, que consisteix a identificar les persones que es dediquen actualment al 'top manta' i que voldrien trobar-hi una alternativa, és el mes de febrer.

Amorós ha assenyalat que els municipis hauran de "capitanejar" aquesta primera fase i ha subratllat que un element clau perquè els manters es vulguin acollir al programa serà l'acompanyament jurídic per regularitzar-ne la situació administrativa. Per al secretari d'Igualtat, aquest és l'element que pot fer "atractiva" l'alternativa al 'top manta'.

Tot i que la Generalitat s'ha compromès a preparar els plans d'inserció sociolaboral, el secretari d'Igualtat ha puntualitzat que aquesta proposta està supeditada a l'aprovació dels pressupostos. Amb tot, si finalment no s'acabessin aprovant els comptes, s'ha "compromès a intentar" tirar endavant el pla igualment.

Amorós preveu que seran "uns pocs centenars" de persones les que es vulguin acollir al pla en la primera fase, perquè la venda ambulant "genera uns ingressos" ara com ara i part dels que s'hi dediquen "no veuen la necessitat de trobar-hi una alternativa". Ara bé, Amorós ha assenyalat que la pressió policial al 'top manta' anirà generant "unes demandes socials a les quals cal donar resposta".

Pisarello ha sortit "molt satisfet" de la reunió, sobretot per l'enfocament social a les polítiques per reduir la venda ambulant irregular i treure de la vulnerabilitat els que s'hi dediquen. El primer tinent d'alcalde de Barcelona ha valorat com "un primer pas" la proposta de la Generalitat i ha recordat que el govern municipal ha posat en marxa una cinquantena de plans d'ocupació en els darrers mesos i que està impulsant una cooperativa amb quinze persones que s'estan formant en aquests moments.

El primer tinent d'alcalde ha explicat que les iniciatives del consistori estan tenint uns resultats "força positius" i s'ha congratulat que siguin considerades per altres ajuntaments com "experiències a seguir", si bé ha recordat que quan el govern barceloní va presentar la seva estratègia integral davant el 'top manta' amb un abordatge social es va dubtar "de la seva viabilitat". El primer tinent d'alcalde també ha valorat com una decisió "correcta" combatre la venda ambulant irregular en "un debat de país" i des de diferents àmbits, del social al policial.

Per la seva banda, Ribó ha demanat "lleialtat" a les administracions. "Ningú pot fer un gest que pugui beneficiar l'efecte crida. No pot ser que en una latitud un hi estigui en contra i, en una altra, perquè està a l'oposició, es faci l'orni", ha condemnat el síndic, que també ha reclamat a les administracions "continuïtat" a l'hora d'abordar un fenomen "molt complex". Ribó ha assenyalat que en aquesta reunió, amb un clima "molt diferent" que la trobada del juliol, de "congratulació" entre els presents, no s'han tractat les mesures contra la importació il·legal de productes, però ha valorat positivament les propostes que s'hi han tractat. La propera reunió entre administracions serà el 14 de març.

En la trobada hi ha assistit representants del Síndic de Greuges, de l'Ajuntament de Barcelona, del Departament d'Interior -entre els quals el director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero-; del Departament d'Empresa i Coneixement; de Treball, Afers Socials i Famílies; de la delegació del govern espanyol a Catalunya; del Port de Barcelona; de l'Associació Catalana de Municipis; de la Federació de Municipis de Catalunya i dels ajuntaments de Calafell, Castelldefels, Figueres, Salou, Sitges, Terrassa i el Vendrell.