La plataforma de pressió social d'Internet 'Change.org' ha acollit una campanya que porta per títol "Ús de pinso anticonceptiu per a coloms a Figueres", i el seu promotor firma com a Ismael Santos. La iniciativa ha sorgit arran de l'anunci de l'Ajuntament de Figueres de posar en marxa un pla per reduir el "nombre preocupant" de plagues d'animals que afecten la ciutat, principalment coloms i rates.

La sol·licitud va adreçada a l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i al regidor de Medi ambient, Francesc Cruanyes, als quals se'ls reclama que implantin l'ús de pinso anticonceptiu com a forma de control dels coloms, "ja que és un mètode més respectuós i ètic amb els animals".

En la campanya ciutadana engegada a través de 'Change.org' es proposa una alternativa al pla del consistori figuerenc. En el text de reclam, s'informa: "L´Ajuntament de Figueres ha iniciat un "ambiciós pla" de control de plagues, entre les quals hi ha la dels coloms. Es tapiaran totes les zones on nien, se'ls capturarà de diverses maneres, se'ls impedirà l'accés a aigua i menjar. Tots aquests mètodes s'han mostrat ineficaços per al control poblacional dels coloms, i els ocasionen estrès i patiment."

Partint d'aquesta premissa, el promotor de la campanya exposa una solució alternativa: "Per tot això i davant la sensibilització social creixent per la vida animal, sol·licitem a l'Ajuntament que realitzi aquesta tasca d'una manera més ètica i efectiva utilitzant pinso anticonceptiu."

En el mateix text es posen exemples d'actuacions en altres municipis de Catalunya, on s'afirma que aquesta tècnica s'està aplicant amb uns resultats excel·lents: "En el cas de Cardona (Bages), la reducció de la població de coloms ha estat del 63 %, i, a Molins de Rei (Baix Llobregat), del 43 %."

"Aquest sistema de control de la natalitat dels coloms -s'hi afegeix- és totalment indolor, no implica el patiment i l'estrès dels animals, i el cost econòmic a mitjà/llarg termini és molt menor que el d'altres mètodes. D´aquesta manera es produeix un descens poblacional significatiu i constant de manera "natural": per envelliment i no procreació. A més, aquesta tècnica millora l'estat de salut de les colònies en general pel fet que disposen d'alimentació diària."

En el moment d'escriure aquesta notícia, hi ha a la vora de 800 firmes donant suport a la proposta.