La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aprovat les Estratègies de desenvolupament local participatiu dels Grups d'Acció Local Pesquers (GALP) Costa Brava i Terres de l'Ebre, desenvolupades en els municipis pesquers per agents que integren els sectors de la pesca, l'aqüicultura, el turisme, els afers marítims i altres actors econòmics, i també per entitats que representen el sector social i el sector públic local.

El Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava està format per 31 entitats del territori: 11 confraries de pescadors, 10 entitats del sector públic, 2 entitats del sector social i 8 entitats del sector privat. L'estratègia de desenvolupament local participativa (EDLP) incideix en una superfície de 359,3 quilòmetres quadrats i comprèn els municipis pesqueres de Blanes, Cadaqués, l'Escala, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, el Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar amb una població de 171.936 habitants.

La població conjunta dels onze municipis representa el 39% del conjunt de la població de les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva en el seu conjunt, i el 23,2% del conjunt de la província de Girona.

Els GALP són els encarregats del disseny i la realització de les estratègies de desenvolupament local participatives (EDLP), que es duran a terme en el període 2017-2023 i que dinamitzaran una contribució pública del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de 7,7 milions d'euros, cofinançada un 85% per la Unió Europea i un 15% per la Generalitat de Catalunya (1,15M€).

Agricultura ha aprovat una bestreta de 50.000 € per a cadascun dels GALP per iniciar les accions de dinamització del territori i execució de les EDLP.

La constitució d'aquests GALP en dos territoris de Catalunya i l'aprovació de les dues estratègies de desenvolupament local per dinamitzar la seva economia i promoure la cohesió social permetran: Establir un punt de trobada dels actors locals; reforçar el paper del sector pesquer en l'economia local; descentralitzar la presa de decisions; incrementar la difusió i visibilitat internacional del territori; connectar les comunitats pesqueres europees, i facilitar l'accés al territori d'altres fonts de finançament.

GALP Costa Brava

El GALP Costa Brava té com a missió fomentar una activitat pesquera sostenible a partir de la protecció del medi ambient i els recursos naturals, i potenciar alhora la comercialització dels productes com a pilar bàsic de la viabilitat del sector, oferir suport als agents socials i impulsar iniciatives que afegeixin valor als municipis i al territori costaner. A més, l'EDLP incidirà a augmentar la visibilitat del sector, posar en valor la seva importància, integrar-lo en el principal motor econòmic del territori, el turisme, i donar suport a les iniciatives per al manteniment, la conservació i la promoció del patrimoni històric, cultural i natural.

Finalment, les iniciatives desenvolupades mitjançant l'EDLP s'encaminaran a fomentar la cohesió social, promoure la igualtat entre homes i dones i facilitar la incorporació al sector de la gent jove i les dones.