L'Ajuntament de Cadaqués no talarà de moment els plataners de l'entrada de la població. La pressió veïnal que va fer aturar la tala prevista la primavera passada ha fet reconsiderar la decisió i s'ha optat per conservar-los, excepte un exemplar mort i la retirada de branques seques.

Aquesta setmana han començat els treballs de poda de la tardor. El grup de CiU va preguntar al darrer ple pels treballs i l'alcalde, Josep Lloret, va confirmar que no s'executarien els treballs previstos inicials que suposen retirar-ne una part.

La poda anirà a càrrec d'una empresa de jardineria de Cadaqués que s'ha hagut de contractar després que la primera es fes enrere davant les protestes veïnals. L'empresa farà la poda i se li ha demanat que retiri les parts mortes d'alguns arbres per seguretat. De moment l'Ajuntament optaria per aquesta solució i anirà fent seguiment de l'estat de l'arbrat que més endavant es veurà sotmès a pressions com algunes obres a la zona.

La tala d'arbres es va anunciar per al mes de març després d'encarregar dos estudis -un l'anterior govern convergent- que van concloure que es recomanava la tala d'alguns exemplars morts o en molt mal estat. L'Ajuntament va oferir una xerrada per exposar la situació als veïns. La mesura va generar immediatament veus contràries, es van fer protestes i recollides de signatures. Fins i tot s'ha demanat a Territori que els protegeixi com a part del patrimoni.

Veïns abraçats als arbres

L'Ajuntament es va mantenir inicialment ferm, va iniciar els treballs el 27 de març amb la intenció de retirar 19 dels exemplars del tram final de l'avinguda. Però la protesta d'uns cent cinquanta veïns, alguns abraçats als arbres per impedir que els talessin la va fer aturar. L'empresa encarregada dels treballs va decidir renunciar-hi i la tala es va ajornar. Després de mesos sense cap informació respecte a això s'ha admès que s'ha reconsiderat i de moment s'ha optat per una altra solució que passaria per una poda, retirada de les parts mortes i un control posterior de l'estat de l'arbrat.

La polèmica de Cadaqués ha enfrontat opinions entre els veïns i els experts. Els primer estudis van evidenciar que els arbres estan en un mal lloc perquè no tenen les condicions idònies per créixer i això, entre altres factors com podes poc adequades, els hauria fet emmalaltir, debilitar-se o morir. Hi ha altres opinions que defensen que no s'han de retirar i adverteixen que formen part del patrimoni de la població.