La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), Marta Pascal, ha declarat aquest dilluns que "és important que situem el missatge en la unitat" i que "no ens confonguem de qui és l'enemic, que és l'unionisme del govern del PP amb la connivència de C's i, malauradament, del PSOE", ha dit. "En aquest sentit, no ens confondrem", ha afegit Pascal sobre les negociacions dels pressupostos entre Govern, Junts pel Sí i la CUP, els quals assegura que requereixen "generositat" per part de les parts implicades però que confia que arribaran a bon port. En una roda de premsa per valorar l'actualitat política, la dirigent del PDECAT ha demanat als comuns "valentia des del minut zero" a l'hora de "mullar-se" sobre el seu posicionament en el referèndum per la independència. Tot i així, ha advertit a les confluències d'esquerres que "sense la premissa d'un estat independent no es pot construir un país on el benestar de les persones estigui per davant de tot, veient com ens està tractant l'estat espanyol i, sobretot el govern del Partit Popular", ha raonat.

En la compareixença davant dels mitjans després de la reunió de la Direcció Executiva i passats quatre dies de la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, Marta Pascal ha volgut rebaixar la tensió amb la CUP després del debat generat perquè els Mossos van seguir les ordres dictades pel jutge. Després d'expressar novament el suport de l'executiva del PDECAT "el nostre Govern i als Mossos d'Esquadra per la feina feta", Pascal ha assenyalat que "no han de ser els funcionaris al centre del debat polític".

"Estem molt confiats que això pot anar bé", ha dit sobre la negociació dels pressupostos, de la qual ha assenyalat que les parts implicades "hem sortit de les nostres zones de confort". Recordant que l'enemic és el Partit Popuar, Marta Pascal ha constatat que des del PDECAT "no volem amplificar cap tipus de discrepància". "Si n'hi han hagut, ens toca a tots plegats seure en una taula i pensar que l'important és l'objectiu; que és que en aquest país és faci un referèndum, i que el guanyem i que, per tant, puguem ser un estat independent", ha subratllat.

Crida als 'comuns' per "mullar-se" amb el referèndum

Davant la possibilitat llençada per dirigents com la nova número dos del PSC, Núria Marín, de formar un tripartit entre socialistes, ERC i comuns, Marta Pascal ha considerat oportú empènyer a aquests últims a què diguin clarament quin seria el seu posicionament en el referèndum independentista. Per això, els reclama "valentia des del minut zero" i ha defensat que, en contraposició, des del PDECAT "estem desplegant un projecte polític des de la centralitat i el sobiranisme". Una postura que, segons assegura la coordinadora general de la formació, "assumeix que el país necessita un estat independent per oferir als ciutadans una societat que valgui la pena en termes de benestar", apunta.

Dos anys del 9-N i "reflexió" pels socialistes en la suplicatori d'Homs

"Amb tota la rotunditat. Ho tornaríem a fer". Així de contundent s'ha expressat la coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català la vigília del segon aniversari de la consulta del 9-N. Una circumstància que gairebé coincideix amb la votació al Congrés sobre el suplicatori del Suprem que podria dur als tribunals el llavors conseller de la Presidència i actual cap del PDECAT a la Cambra, Francesc Homs. Davant aquest escenari, Marta Pascal ha demanat als socialistes una "reflexió". "Els mateixos que van fer president a Rajoy ara permetran que (Homs) sigui jutjat per posar les urnes?", ha preguntat. "O tribunals o urnes, els socialistes tenen una nova oportunitat", ha sentenciat.

Valoració del 'sorpasso' que anuncia el CIS

Preguntada per les dades del darrer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que apunten que les diferents marques de Podem a l'Estat i IU obtindrien el 21,8% dels vots en unes eleccions espanyoles davant el 17% del PSOE, Pascal ha argumentat que "les enquestes són les enquestes". La coordinadora general del PDECAT, que diumenge va assistir com a convidada la jornada de cloenda del Congrés del PSC, ha apuntat que "els ciutadans parlen", però que no s'ha d'oblidar que el marc en què s'està fent aquest debat es basa en un sondeig.

Tot i així, ha indicat que l'abstenció dels diputats PSOE que va permetre la investidura de Rajoy va ser en el fons "l'aval a les polítiques del PP, no només en el procés independentista, sinó en qüestions com la immersió lingüística, la LOMCE o el finançament", ha indicat.

Crítiques a l'Estat per la passivitat als Jocs del Mediterrani

Finalment, la coordinadora general ha fet referència al que considera poca implicació del govern de l'Estat respecte els Jocs Mediterranis Tarragona 2017, que s'ajornarà un any perquè les infraestructures no estan enllestides. Pascal ha anunciat que el grup del PDECAT al Congrés i al Senat presentarà iniciatives al respecte. "El govern del PP no ha tirat endavant els seus compromisos, quan sí que ho ha fet la Generalitat", ha declarat. "L'Estat ha decidit baixar del carro d'un impuls econòmic com són els jocs", ha afegit. Pascal no ha obviat el fet "estrany" que Tarragona hagi patit aquest greuge tenin en compte que l'Ajuntament està governat per un pacte entre els socialistes encapçalats per Josep Fèlix Ballesteros i el PP. "Denunciem l'incompliment de l'acord, que comtat amb connivència política", ha afirmat.