Els veïns i veïnes de l'Escala podran participar activament en la configuració del pressupost d'inversions per al 2017, proposant i decidint accions per valor de fins a 400.000 euros. La primera fase es posa en marxa aquest dilluns, 7 de novembre, en què ja es poden començar a presentar propostes d'inversió, ja sigui presencialment o a través del web oficial.

Un acte públic a la Sala d'Actes Municipal ha servit per explicar als veïns com funcionarà aquest procés de pressupostos participatius. La primera fase és, precisament, la recollida de propostes. Qualsevol persona empadronada a l'Escala i major de 16 anys pot participar-hi, omplint la butlleta que s'ha creat per a l'ocasió. Ho pot fer presencialment (hi ha cinc punts de recollida: Oficina d'Atenció al Ciutadà, Oficina de Turisme, Biblioteca Municipal Víctor Català, Bar del Casal de Jubilats i Bar del CER) o a través del web participacio.lescala.cat. La data límit per presentar propostes és el 30 de novembre. En tot cas, les propostes s'han de referir a inversions, és a dir, allò que es pot construir i adquirir i que és perdurable en el temps. A tall d'exemple, hi hauria la creació o renovació d'equipaments municipals o la millora d'espais públics (vials, senyalització, mobiliari, enllumenat, zones verdes, clavagueram...).

Les propostes han de complir, com a criteris bàsics, que siguin d'interès públics i tinguin una visió de conjunt de poble; ser de competència municipal; respectar el marc jurídic i legal existent; ser tècnicament i econòmicament viables; no ser subvencions o ajuts a entitats i/o col·lectius; i no superar de forma individualitzada els 100.000 euros, amb l'objectiu que es puguin escollir i fer diverses actuacions a través d'aquest procés.

"Hem volgut fer uns pressupostos participatius que no es limitin només a que els veïns triïn entre diverses opcions ja predefinides per l'Ajuntament, sinó que volem anar més enllà i, per això, les propostes les definiran els ciutadans, que més endavant també tindran l'opció de participar en el procés de selecció de les propostes definitives que se sotmetran a votació popular", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

En aquest sentit, un cop recollides les propostes, una comissió tècnica s'encarregarà de revisar que aquestes compleixin amb tots els requisits i a principis d'any està previst una jornada participativa en què es prioritzin col·lectivament les propostes que es posaran a votació dins el primer quadrimestre de l'any. El sistema de votació es detallarà més endavant, però es podrà votar tant de forma presencial com a través de la web.

El Síndic de Greuges Municipal, Carles Cervantes, és un dels integrants destacats del Grup Promotor, que gestiona el desenvolupament d'aquest procés. En aquest sentit, Cervantes destaca que "és d'agrair que s'hagi pensat en mi per participar des del principi en aquest procés, cosa que cal destacar com una novetat en el paper que poden jugar els síndics".