L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà ha ingressat recentment mig metre lineal de documentació amb dotze llibres de grans dimensions que formaven part de la 'Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdàn', el fons d'empresa figuerenc que estava situat a la Pujada de l'Església de Sant Pere.

Tal com recull la informació que ha fet pública la Xarxa d'Arxius Comarcals, del Departament de Cultura de la Generalitat, va ser el 8 de desembre de 1883 quan els promotors de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán, un grup significat de catòlics, conservadors i propietaris de Figueres, van sol·licitar al rei Alfons XII el permís necessari per a l'aprovació de la fundació i del seu reglament de funcionament intern.

Una Reial Ordre del Ministre de la Governació, de 18 de gener de 1884, autoritza la creació de la 'Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán' i se n'aprova el reglament. Així mateix, un decret del bisbe de Girona, de data 18 de març de 1884, també aprova el reglament. El 6 d'abril de 1884 va iniciar l'activitat a l'oficina que es va obrir en un vell edifici al carrer Alta de Sant Pere, núm. 4, actual carrer de Sant Pere, núm. 16, al mateix lloc un avui dia hi ha l'Oficina Sant Pere-Museu Dalí, la núm. 0750. El primer dia de funcionament es varen ingressar 387 pessetes, procedents de nou imposicions.

Els llibres de caixa reflecteixen el moviment diari, ingressos i reintegraments, que es realitzaven des de l'oficina. Els llibres majors indiquen els estats comptables de cada titular de dipòsits, llibreta o compte, a l'entitat. L'any 1908 apareixen en els balanços que figuraven com a consellers Carles Fages de Perramon (que havia estat un dels fundadors) al costat del marquès de la Torre que feia les funcions de president, Tomàs Roger, Lluís de Pagès, Josep Pont, Rafel Jordà, Marià Baig, Josep Junyer, Frederic Fina i altres.

Repartien 'la gota de llet' entre les persones més necessitades de la ciutat

Una de les primeres activitats, com a obra social, va ser l'anomenada "gota de llet" que repartien entre els necessitats de la ciutat. Funcionà fins al 1916 en què es fusiona amb la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorro de Cataluña y Baleares. En el balanç del 1908 comptaven amb 703 impositors i un capital de 287.349 pessetes.

La consulta de tota la documentació a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà és lliure.