El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha atorgat el Premi Inclusió Social 2016 al projecte “Grans experts”. Es tracta d'una iniciativa intergeneracional que promou Càritas Diocesana de Girona als municipis de Cadaqués, l'Escala, Roses i Figueres i que té com a finalitat promoure l'envelliment actiu i la inclusió social de les persones de major edat a través d'una activitat que posa en valor la seva experiència i coneixement i l'aprenentatge conjunt amb infants i joves i conduït a través d'alguna de les escoles de cada població.

El premi està dotat amb 6.000 euros i l'acte de lliurament del diploma acreditatiu s'ha celebrat aquest divendres, al migdia, a l'aula d'audiovisuals de l'Escola Empúries de l'Escala, que és un dels centres que col·laboren en el projecte. A l'acte hi ha assistit el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, i la directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, acompanyats de l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i del director de l'escola, Narcís Vidal, que és un dels centres que participen en el projecte.

El projecte “Grans Experts”, adreçat a persones grans que viuen soles o en centres geriàtrics i alumnes d'educació primària de les escoles dels municipis, pretén posar en valor el paper i les capacitats de les persones més grans a través de la seva participació a l'aula en activitats formatives puntuals que permetin complementar el coneixement i valors transmesos per l'escola amb l'experiència de les persones de major edat. En aquest sentit el projecte també té com a objectiu la sensibilització d'infants i joves sobre el paper clau que desenvolupen les persones grans a la nostra societat.

El premi Inclusió Social 2016 dotat amb 6.000 euros permetrà que durant aquest curs vuit persones majors de 65 anys i 200 nens i nenes de les escoles dels municipis esmentats participin en aquesta activitat, experimentant els beneficis per ambdós tant a nivell emocional, com d'aprenentatges i de sensibilització, que ha evidenciat la prova pilot del projecte duta a terme enguany a Girona.

El Concurs de Projectes d'Inclusió Social té com a objectiu fer emergir iniciatives innovadores en l’àmbit de la inclusió i la cohesió social i finançar projectes en el territori. Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Alt Empordà, té com a finalitat millorar les condicions de vida de la població de la comarca i reforçar la cohesió social.

Han pogut participar en el concurs persones físiques, entitats sense ànim de lucre, associacions, petites i mitjanes empreses i equips o centres de recerca d’universitats, que presentin projectes d’inclusió social a desenvolupar en un o més municipis de la comarca de l’Alt Empordà.

Durant l'acte, el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, ha destacat “el paper importantíssim que tenen i han de tenir les persones grans dins de la nostra societat. De cap de les maneres podem perdre la seva expertesa i els seus coneixements. L'Alt Empordà té una taxa d'envelliment (17,4 %) molt semblant a la mitjana catalana (17,7%) i a l'europea (17,5%). De tota manera és la primera vegada que les persones de més de 65 anys superen en nombre als infants menors de 15 anys. Per això des de les administracions hem de promoure accions per donar resposta a aquesta situació. En el cas d'aquest projecte, per posar en valor l'experiència de la gent gran davant de les noves generacions”.

La directora de Càritas, Dolors Puigdevall, va agrair el premi i el reconeixement que representava per a una iniciativa que es va iniciar a la ciutat de Girona i que ara arriba a quatre municipis de l'Alt Empordà. El director de l'escola Empúries, Narcís Vidal, va mostrar la seva predisposició per acollir al projecte, juntament amb l'altre centre de la població, l'escola Esculapi. Finalment, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, va encoratjar la iniciativa i va agrair al Consell Comarcal el suport que es dóna a accions socials innovadores a través del Premi d'Inclusió Social.