Recordo perfectament quan, sortint de l'institut, em dirigia cap al CAR Jove de Roses per desconnectar i buscar activitats. Era un dels llocs que va ajudar-me a descobrir moltes de les coses que avui donen sentit a allò que faig. Allà vaig tenir el meu primer contacte amb els mitjans de comunicació, gràcies a l'Edgar Tarrés, que en aquells moments liderava l'Àrea de Joventut, i que va proposar-me dirigir un programa de televisió que es deia La Mosca Al Nas. Un espai audiovisual emès a la televisió local de Roses que, amb el temps, va convertir-se en una finestra d'aire fresc de referència entre els joves de la vila.

Aquest, de fet, ha estat un dels objectius més importants d'aquest espai al llarg d'aquest temps: ajudar els joves rosincs a descobrir la seva passió i ajudar-los a desenvolupar-se a través dels mitjans a l'abast.

Sembla mentida, però, des de llavors, ja han passat més de 10 anys. Durant aquest període, el món ha canviat a un ritme frenètic i la forma amb la qual els joves ens comuniquem, relacionem i adaptem ha fet un gir radical on les xarxes socials han jugat un paper decisiu. En mig d'aquest context, el Centre d'Activitats de Roses al llarg dels últims anys, com pràcticament totes les instal·lacions d'aquest tipus, s'ha hagut de reinventar i adaptar a un nou món més global i interconnectat, però a la vegada amb unes necessitats socials diferents a causa d'una crisi econòmica que ha colpejat el dia a dia d'aquest col·lectiu.

Aquesta setmana he tornat al CAR. He entrat per la porta i he tornat a respirar l'ambient i el moviment. Al fons de la sala, ràpidament hi he identificat en Jordi Abadal, l'informador i dinamitzador juvenil, participant amb un grup a jocs de taula i parlant de les properes activitats que tenen programades. Com sempre, integrat com un jove més.

Una història de transformació

El CAR Jove va néixer a Roses cap als anys 90 amb una necessitat d'omplir un buit d'oci i temps lliure. La vila es trobava en un procés de canvis i transformació on per primera vegada va sorgir una necessitat latent d'oferir als més joves un punt de trobada, de referència amb valors, que dinamitzés i donés resposta a les seves inquietuds. Primerament, gràcies a una iniciativa privada, i, seguidament, per part de les administracions que a través dels anys entenien la importància del paper actiu d'aquest sector de la societat.

No va ser fins a l'any 2000, amb l'aprovació del Pla Nacional de Joventut, que les polítiques de participació es van considerar un dels dos eixos centrals en la vida diària. És llavors quan a Roses, a més, es comencen a organitzar els primers Fòrums Joves de participació, on es demanava directament als joves l'opinió sobre el present i futur de la ciutat.

Nova filosofia

Fa un parell d'anys, el CAR Jove, després d'un període de difícil replantejament, va tornar a posar en marxa una nova programació i, sobretot, una nova forma d'entendre l'espai. Jordi Abadal, informador juvenil, explica que "el nou concepte del CAR és una evolució cap a un espai més col·laboratiu que fomenta l'autocreació i de punts de trobada. Facilitem encara més la posada en valor de noves propostes i creem l'ecosistema necessari perquè els mateixos joves s'ho facin seu".

Aquesta nova forma de democratització i encara més participació ha facilitat un nou ambient molt més dinàmic i obert. A més, cal destacar la versatilitat que permet la creació d'espais temàtics com la Sala d'Estudi, per fer deures, o el Buc d'Assaig, obert a qualsevol que vulgui tocar amb el seu grup, que ja fa temps que funcionen, però que ara es tornen a fer valdre.

Tallers i activitats

A més de la programació d'activitats del dia a dia, una de les fórmules que millor funcionen són els tallers. Aquest any, un cop més, s'han tornat a posar en marxa tota una bateria de propostes per a tots els gustos: cursos de guitarra, aula de teatre, dansa urbana, robòtica o fins i tot cursos d'edició en vídeo.

Hi ha clàssics que sempre funcionen. Existeix una necessitat de compartir interessos i espais de trobada. Per exemple, els jocs de taula són l'alternativa perfecta.

Això sí, s'han hagut d'afegir algunes normes noves. En Jordi confessa: "Els mateixos joves, abans de començar el joc de taula, posen un cistell per a deixar els telèfons mòbils. Es prohibeixen mirar-lo durant la partida. Qui ho fa, perd el joc. Vam impulsar-ho nosaltres, però ara ja ho fan ells mateixos com a necessitat de desconnexió".

Punt d'informació

Un dels espais que continua funcionant amb èxit és el Punt d'Informació Juvenil. Un suport en informació en diversos àmbits, com poden ser la formació acadèmica, l'orientació laboral, l'associacionisme, la salut, l'oci i la cultura, l'esport... Com assegura en Jordi: "Tot i que els temps han canviat i rebem moltes consultes a través de Facebook, el cara a cara mai es podrà substituir. Estem a la disposició dels joves per ajudar-los i orientar-los amb tots aquells temes en els quals tin guem competència".

Reptes constants

En definitiva, el CAR Jove de Roses continua sent un actiu necessari per a la dinamització i suport dels joves. Una part de la societat moltes vegades oblidada, però a la vegada present en gran part de l'agenda pública. Amb tallers per fomentar la creativitat i la detecció de futurs talents, amb informació i atenció, per atendre les preocupacions i necessitats del dia a dia, i obrint les portes a les idees disruptives i transformadores que aporten i que són imprescindibles per construir ciutats més vives i futurs més esperançadors.