Dins les accions del projecte Col·laboraxPaisatge que impulsa ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral) amb el suport i assessorament de l’Observatori del Paisatge, aquest mes d’octubre s'ha dut a terme un cicle de jornades formatives sobre les construccions de pedra seca, en les que ha assistit l'Àrea de Turisme de l'Alt Empordà i l'Associació Empordà Turisme.

Aquesta acció vol posar èmfasi en una sèrie de paisatges del nostre territori diferenciats on l'element que sobresurt és la Pedra Seca. D'aquesta en trobem una gran concentració a la zona de La Garriga d'Empordà on al 2014 es van protegir com a BCIL 14 barraques al terme d’Avinyonet, 11 a Biure, 46 a Llers, 4 a Pont de Molins i 22 a Vilanant. A banda de la seva protecció, el Consell Comarcal es va comprometre a promoure la salvaguarda, conservació i preservació de les barraques i afavorir restauració de les construccions que sigui possible d’acord amb les associacions i entitats que han impulsat tot aquest procediment.

A part d'aquestes jornades, també s'ha ofert la possibilitat d'assistir a una visita d'estudi al Parc Pirineu Català a França (amb la seu a Olette). Aquest Parc, creat al 2004, i amb un important llegat de pedra seca, és un exemple de bona gestió del territori. Abastant 66 municipis d'una àrea d'alta muntanya, amb unes problemàtiques diferents a les nostres però comparables, és un model d'organització i gestió del territori treballant sempre de manera transversal i tenint, com a punt de partida en el seu pla d'actuacions, el suport dels pobles i la posta en coneixement i el consens en totes les seves accions. El resultat és un sistema de gestió transversal que ha permès que el desenvolupament de totes les activitats es realitzi harmònicament i amb la participació de tots els agents del territori.

El respecte pel món natural i animal, el paisatge i les seves gents, i el treball amb consonància, és el que permet la preservació d'un estil de vida i d'un paisatge singular promocionant activitats econòmiques tradicionals ( recuperació d'oficis antics, potenciació de productes agroalimentaris autòctons, treballs de productes artesanals, ...), desenvolupament d'energies renovables i potenciant una activitat turística sostenible i respectuosa amb el territori ( promocionant els establiments turístics que treballen amb productes locals i que s'adeqüen a les normes consensuades, creant rutes pel senderisme i cicloturisme que respectin el medi, promocionant les fires i jornades gastronòmiques amb productes del territori...) han aconseguit d'atraure un turisme compromès amb el territori que a la vegada contribueix a consolidar el projecte iniciat a la zona.

Per posar un exemple, en aquest cas la pedra seca com a patrimoni arquitectònic però també antropològic, fins fa poc en desús, s'ha recuperat per tal de potenciar-ne altra vegada la seva utilització (recuperació de feixes per tornar a ser conreades amb productes autòctons), recuperació de l'ofici ( s'ha realitzat una recerca de formadors per poder formar professionals que puguin treballar d'aquesta ocupació), restauració dels elements de pedra seca com a atractiu turístic, però encara s'ha anat més enllà plantejant les obres noves utilitzant com a construcció la pedra seca, en vam poder veure exemples en pobles com a Eguet o Bolquera.

En conjunt, un model molt interessant per la nostra comarca, i especialment per la Garriga, mostrant-nos l'oportunitat de preservar un paisatge excepcional, al mateix temps però, potenciant el territori econòmicament i turísticament amb equilibri i consens amb els pobles i els seus habitants.