La Diputació ha entregat avui els segells Girona Excel·lent 2016-2017, que inclouen 38 productes de 25 empreses diferents. Aquestes empreses lluiran el segell que distingeix la qualitat agroalimentària gironina durant dos anys. A l'acte hi han assistit Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Josep Antoni Frias, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació, i Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona.

Pere Vila ha destacat que «la Diputació és una col·laboradora dels productors i restauradors de la demarcació, i amb el segell Girona Excel·lent pretén cercar l'excel·lència en els diferents productes agroalimentaris de les nostres comarques, amb la finalitat de donar-los suport i posar en relleu la gran qualitat de la tradició i de la innovació del sector agroalimentari gironí». A més, segons ha explicat, «els segells Girona Excel·lent reconeixen la feina ben feta de les empreses». Entre els objectius d'aquests segells que atorga la Diputació de Girona hi ha la voluntat d'enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de les comarques gironines, i també d'ajudar els productors locals i facilitar al consumidor la tria de productes de proximitat, contribuint a generar confiança mútua. És a dir, «per entre tots fer economia local». Al seu torn, Domènec Espadalé ha defensat que «el sector alimentari gironí és la locomotora econòmica de la demarcació de Girona. Valorant aquest principi esperem poder donar suport als productors i als empresaris col·laborant en la seva formació sobre les relacions empresarials en l'àmbit internacional».

Totes les empreses i tots els artesans que presenten els seus productes per obtenir el segell de qualitat Girona Excel·lent han d'acreditar que estan establerts, de manera permanent, a les comarques gironines i que tot el procés d'elaboració dels productes es fa a la demarcació. El passat juliol el jurat va fer vuit tastos a cegues, de 159 mostres presentades, un per a cada família de productes que estableix el Girona Excel·lent: anxoves, arròs, begudes locals, conserves de fruita i almívars, foie gras, olis, vins i lactis. De tots els productes seleccionats, quatre tindran el segell permanentment: la poma Royal Gala, de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona; les varietats de fesols de gra petit i setsetmanera de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau; la galeta Organic Teules, de Trias Galetes - Biscuits SA, de Santa Coloma de Farners, i els ametllats (galeta d'ametlla), de Galetes Camprodon SA, de Camprodon. Tots els tastos es van realitzar amb vuit jurats específics, formats per cinc professionals de la gastronomia cada un.

Segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent

El Girona Excel·lent és un projecte, nascut a la Cambra de Comerç de Girona, que s'emmarca en la idea de la Diputació de Girona de donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de les petites empreses o agrupacions de productors dels 221 municipis de les comarques gironines.

Un dels grans objectius del Girona Excel·lent és establir un espai de relació estable, fomentar activitats i promocions dels sectors adherits al segell, elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí i donar suport per a la prospecció de les necessitats de les empreses de les comarques gironines. Tenint en compte l'alt nivell i el prestigi de la gastronomia gironina, cal aprofitar els productes propis del territori, la seva innovació i el seu desenvolupament per promocionar, donar valor a la marca i reforçar la identitat pròpia dels productes agroalimentaris de les comarques de Girona. Es tracta d'uns objectius que el Girona Excel·lent ha defensat i ha manifestat des de la primera convocatòria celebrada.