El Govern de Figueres (CiU i PSC) està treballant en la creació d'un ens en col·laboració amb el sector privat que gestioni les decisions en matèria comercial a la ciutat tenint en compte no només la vessant turística sinó també l'urbanisme, la mobilitat, l'ornat públic o les rehabilitacions. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que aquesta "necessitat" ja es va detectar en una diagnosi feta al 2012 i que la voluntat de l'equip de Govern és tirar-ho endavant. En aquest sentit, Felip insisteix que hi ha un sector comercial molt important als barris i especialment a l'eix Vilallonga-Vilatenim i que no es pot tractar de forma "separada". I és que, segons les dades, al nucli antic s'hi concentren 289 comerços (un 13% del total) mentre que en aquest eix n'hi ha fins a 296 (el 14%). L'entorn de la plaça de l'Estació en concentra 249 (un 11%), a la zona del Teatre Jardí n'hi ha 212 (un 10%) mentre que al de la plaça del Gra i calçada dels Monjos n'hi ha 117 registrats (un 5% del total).

"Volem gestionar Figueres com una destinació comercial. Aquesta és la nostra marca de ciutat. La de Dalí és la que ens dóna projecció exterior però Figueres és eminentment comercial", assegura Felip. En aquest sentit, diu que "urgeix" la creació d'aquest ens i que per això ja s'hi està treballant. De fet, aquest assumpte va ser objecte de debat al darrer ple en el qual tant ERC com C's van presentar mocions en aquest sentit que el Govern no va voler abordar, diu l'alcaldessa, que precisament perquè "ja s'està planificant i no tenia sentit fer-ne un debat polític". "La Figueres comercial no és només al centre i no es pot pensar aquesta destinació sense pensar en els barris. Numèricament hi ha molta importància al comerç de barris tot i que l'impacte i la marca de ciutat la dóna el centre comercial urbà del centre", insisteix.

"El que volem és un ens amb un model de gestió integrat en el qual quan s'hagin de prendre decisions sobre el comerç es tinguin en compte aspectes com l'urbanisme, la mobilitat i l'aparcament, l'ornat públic que és un debat que se'ns ha plantejar amb l'estètica de certes façanes o cartells i la rehabilitació d'espais. Felip diu que en tot plegat hi ha d'haver l'associació més gran de comerç, Comerç Figueres, que "ja té una gran implicació amb la presa de decisions en aquest àmbit" però que també cal que hi sigui la restauració i l'hostaleria, cada vegada més important a la ciutat.

De fet, amb dades a la mà, al centre de la ciutat el 37,69% dels 289 establiments que hi ha estan dedicats a la roba i complements (94) i sabateries (15), mentre que el 15,5% se l'emporten restaurants, cafeteries i bars de tapes amb 16, 15 i 14 locals, respectivament. Unes xifres que indiquen que aquests sectors representen més del 50% dels negocis que hi ha a la capital altempordanesa. Per a Felip aquesta dada no pot obviar-se i cal que també participin d'aquest òrgan de gestió.