L'arxiu municipal de Castelló d'Empúries que està saturat de documentació s'està ampliant obrint un nou espai del conjunt del Palau dels Comtes que és l'edifici municipal. S'obre un semisoterrani on s'hi estan portant a terme obres de millora. L'espai està situat a tocar la muralla medieval. S'hi traslladarà la documentació més antiga i serà un espai de dipòsit.

L'arxiu està situat a l'edifici de l'Ajuntament, dins l'antic nucli emmurallat. És un conjunt format per les restes de l'antic convent, l'església i el Palau Comtal (XVII-XVIII). L'ampliació permetrà adequar i obrir aquest nou espai on són visibles els elements antics.

Els operaris treballen des de fa més d'una setmana, tot i que sense alterar les antigues construccions. Es consolida, se sorreja i es fa una obertura nova. Una escala connectarà aquest espai amb l'arxiu que està a la planta baixa de l'Ajuntament. S'acondicionarà, es climatitzarà per mantenir la humitat i la temperatura i s'hi ubicaran els arxius més històrics dels que es disposa, ha explicat la directora de l'Arxiu, Marissa Roig.

El nou espai ha de resoldre una important falta d'espai. Una part de la documentació s'havia externalitzat a una empresa a Mollet del Vallès. Més de dues mil caixes amb més d'un quilòmetre de documentació. Però a les actuals instal·lacions continuaven sense tenir espai i s'hi poden veure caixes fins i tot al lavabo. L'any vinent, una vegada disposin de mobiliari, s'espera poder traslladar-ne algunes al nou espai.

L'arxiu disposa de fons des de 1535 fins avui. Hi ha un fons del comtat amb onze mil suports digitals. També hi ha més de deu mil imatges. La directora de l'arxiu ha destacat que darrerament hi ha hagut importants donacions d'entitats i fons personals i patrimonials.