El Govern convocarà un "gran acte de país" dimecres que ve a les dotze del migdia al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat per reclamar a l'Estat inversions en Rodalies i la gestió dels trens, les estacions i les vies d'aquesta xarxa ferroviària. L'acte estarà encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i convidarà de forma "massiva" els ajuntaments catalans, així com representants de partits polítics, grups parlamentaris, diputacions, sindicats i societat civil. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha constatat en seu parlamentària que el Govern "ho ha provat tot" per aconseguir millores, i que ara només els queda la via dels tribunals i la "mobilització" de les institucions.

En resposta a una pregunta del diputat de Junts pel Sí Marc Sanglas durant la sessió de control al Govern, Rull ha recordat que en els primers vuit mesos de l'any, Catalunya ha batut "rècords" a Catalunya en la utilització del transport públic. El mitjà que menys creix, però, és el de Rodalies, que depèn de l'Estat. "És la nostra baula feble", ha apuntat tot afegint que aquesta xarxa ferroviària té un problema "fiabilitat".

Segons el conseller, en el període 2012-2016, s'han acumulat un total de 1.597 incidències vinculades a la infraestructura ferroviària de la xarxa de Rodalies, amb 45.000 trens implicats i 5,6 milions de passatgers afectats.

Rull ha assegurat que tot això es resol amb "inversió" i que, per aconseguir-la, el Govern ja "ho ha provat tot" a través de la negociació política amb l'Estat, que ha acabat "incomplint" les promeses. Davant d'aquesta situació, només els queda la via administrativa i la "mobilització", ha afegit.

En aquesta línia, el Govern ha impulsat un "gran acte de país" dimecres que via, dia 26, al Palau de la Generalitat per reclamar "inversió" i "gestió", és a dir, el traspàs de les vies, les estacions i els trens per poder donar "un servei millor" als ciutadans, ha explicat Rull.

A la convocatòria de l'acte s'hi han sumat la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Ajuntament de Barcelona. Es farà una "crida massiva" als ajuntaments i també es convidarà representants d'altres institucions catalanes, dels partits polítics i les forces parlamentàries i de les organitzacions i entitats de la societat civil que treballen per aconseguir millores en la xarxa de Rodalies.

D'altra banda, el conseller ha explicat que el Govern va enviar un requeriment previ a Adif perquè complís allò que la l'exministra de Foment Ana Pastor havia pactat un any enrere amb la Generalitat. Adif, segons Rull, va respondre que els compromisos adquirits per Pastor els eren "irrellevants" ja que només obeïen a un "pacte polític".