El temporal de llevant ha deixat pluges generoses a tot l'Alt Empordà en el transcurs de les darreres hores. A la costa s'ha fet notar amb l'empenta de les onades que, en alguns casos, s'han emportat els sorrals de les platges mar endins. Els Bombers han efectuat diverses sortides per a resoldre temes d'inundacions.

D´altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté també el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) en fase de Prealerta per la previsió d´onades superiors als 2,5 metres des de la meitat nord del litoral del Barcelonès fins a l´Empordà. Es preveu que el fort onatge s´allargui fins demà, tot i que serà més probable superar el llindar de fort onatge a la costa del Baix i Alt Empordà.

La pluja que ahir dimecres va caure a pràcticament tot Catalunya va ser molt abundant (acumulació superior a 50 mm) a diversos sectors de la meitat nord del litoral i prelitoral. Els xàfecs més intensos es van concentrar a la comarca del Maresme, amb registres excepcionals de fins a més de 200 mm de precipitació al llarg de la tarda.

Una extensa depressió sobre la península Ibèrica

Aquest episodi de precipitació està provocat per l'aproximació per l'oest d'un profund solc amb aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera, juntament amb la presència d'una extensa depressió en superfície creuant el nord de la península Ibèrica.

La imatge del canal infraroig del METEOSAT del dimecres a les 18.00 h UTC mostra l'extensa nuvolositat associada a la depressió afectant pràcticament tota la península Ibèrica, amb la part més activa del front situada just sobre la costa catalana.

Fenomen típicament mediterrani

Si bé la depressió en superfície no era especialment profunda (uns 1.000 hPa al seu centre), impulsava vent del sud-est càlid i relativament humit a les capes baixes de l'atmosfera, que havia d'ascendir per superar el relleu de la serralada litoral. Aquest fet, juntament amb la inestabilitat provocada per l'aproximació del solc, ha afavorit la formació dels xàfecs i tempestes.

Cal tenir en compte que la precipitació torrencial és un fenomen típic de la conca mediterrània en aquesta època de l'any, quan el mar relativament càlid (encara per sobre dels 20 ºC en superfície a bona part de la costa catalana) contrasta amb l'arribada d'aire més fred en altura.

Quantitats de precipitació de fins a 250 mm

La precipitació es va iniciar a l'extrem sud del Principat al llarg de dimecres al matí, amb alguns xàfecs d'intensitat forta al voltant del delta de l'Ebre. La pluja va anar progressant cap al nord amb el pas de les hores i a partir del migdia es va fer pràcticament general, essent especialment intensa a les comarques del litoral i prelitoral Central i Nord. Els xàfecs més intensos es van concentrar al Maresme, amb registres excepcionals de més de 100 mm en 1 hora.

Al llarg del vespre la precipitació més intensa es va anar desplaçant cap a la costa Brava, abans d'allunyar-se cap al golf de Lleó. De totes maneres, durant la matinada s'han repetit alguns xàfecs irregulars.

La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) que entre el dimecres 12 i el dijous 13 d'octubre de 2016 fins a les 11 del matí han recollit més de 50 mm: