Prop de 400 persones han protagonitzat aquest dimecres al migdia una caminada popular per exigir el tancament del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes . Veïns, representants d'entitats i càrrecs electes com els diputats al Parlament Marc Vidal (CSQP) i Mireia Vehí (CUP) i el senador Jordi Martí (ERC) han donat suport a la jornada reivindicativa promoguda per la plataforma Alto el foc a l'Albera. Hi ha hagut xerrades per destacar el valor paisatgístic de la zona, inclosa a l'espai de protecció Xarxa Natura 2000 i el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat. La plataforma ha denunciat els "perills" i "molèsties" que les pràctiques militars suposen per als veïns i l'impacte mediambiental que tenen sobre el terreny.

Des de Vilartolí, els veïns de la base de Sant Climent Sescebes han alertat que les maniobres de l'exèrcit no sols impliquen molèsties acústiques -amb "tirs i explosions a qualsevol hora del dia i la nit- o el tancament puntual de camins i pistes forestals sinó que són, en realitat, un "perill" per a la ciutadania ja que "s'escapen projectils fora" del perímetre.

A més a més, es queixen que la presència de l'exèrcit va "en augment" i "creix en el dia a dia" dels pobles propers. "Utilitzen equipaments municipals i conviden els escolars i els esplais a conèixer i fer propaganda de l'exèrcit espanyol", asseguren en un comunicat. El Ministeri de Defensa va anunciar la intenció de "reconvertir" la base per acollir les anomenades Brigades Operatives Polivalents, tal com va avançar mesos enrere el Setmanari de l'Alt Empordà, la qual cosa podria ampliar el pes estratègic d'aquest espai. Això "preocupa" alguns veïns i entitats crítics amb la base militar.

D'altra banda, la plataforma Alto el foc a l'Albera ha volgut posar de manifest el risc que les pràctiques militars suposen sobre el terreny en termes mediambientals. Els impactes de projectils afecten la flora i la fauna (algunes espècies són protegides, diuen) així com la xarxa megalítica -com el Menhir de Fontanelles- i els dòlmens que hi ha dins del camp de tir, que han aparegut "tirotejats".

Els diputats al Parlament Marc Vidal (CSQP) i Mireia Vehí (CUP), el diputat al Congrés Joan Oloriz (ERC) i el senador Jordi Martí (ERC) han participat de les accions reivindicatives que s'han celebrat aquest dimecres, coincidint amb el dia de les Forces Armades a l'Estat espanyol. Combinant la reivindicació amb un ambient festiu, s'han fet una concentració, una caminada popular, una arrossada i diverses xerrades.

La caiguda de morters a prop de zones habitades la tardor de l'any passat va encendre les alarmes entre el veïnat de l'Espolla i Sant Climent Sescebes, que van decidir mobilitzar-se. D'ençà d'aquell episodi, l'exèrcit va prendre algunes mesures pal·liatives, com la col·locació d'una tanca protectora. No obstant això, els veïns ho consideren insuficient.

Així, la plataforma convocant ha reclamat el compliment de la moció aprovada a la cambra catalana sobre la desmilitarització de Catalunya i ha tornat a demanar la clausura, "al més aviat possible", del camp de tir.