La Diputació de Girona ha obert la nova convocatòria d'inscripció a les activitats pedagògiques i d'educació ambiental que ofereix als centres educatius per al curs 2016-2017. La corporació destinarà a aquesta iniciativa 166.400 €, un 24,62 % més que en la passada edició, que subvencionaran 577 activitats educatives de les quals 380 són de patrimoni cultural i 197 de patrimoni natural. D'aquesta manera, prop de 61.000 alumnes de les comarques gironines, 10.000 més que l'any passat, gaudiran d'alguna de les propostes dels Programes Pedagògics de la Diputació, els quals tenen l'objectiu de materialitzar l'aproximació dels escolars al patrimoni cultural i natural de la demarcació.

El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha explicat que «els Programes Pedagògics de la Diputació de Girona han anat creixent pel que fa al nombre de centres educatius peticionaris i d'alumnes participants. A més, els darrers anys s'està incrementant el seu pressupost per poder encabir-hi cada vegada més estudiants». Piñeira ha afegit que «l'objectiu és que els escolars descobreixin el patrimoni cultural i natural de la demarcació de Girona d'una manera original, rigorosa, pràctica i molt pedagògica, i que després els diferents centres puguin continuar el seu treball a l'aula». Per la seva banda, Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient, ha destacat que «aquesta iniciativa serveix perquè els estudiants de les comarques gironines adquireixin valors i prenguin consciència sobre els reptes mediambientals de la nostra societat».

Les activitats seran realitzades per centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni del territori, mitjançant activitats educatives i de formació que s'oferiran a grups escolars d'educació infantil, primària i secundària, i de cicles formatius de grau mitjà i superior. Concretament, es tracta de tres programes pedagògics: «Indika», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals». Aquests programes posen els alumnes en relació amb el patrimoni i els ajuden a adquirir valors per tal que es sensibilitzin i es responsabilitzin amb el medi ambient, els béns culturals, la història i la memòria. Les activitats es desenvoluparan en grups de 30 participants, com a màxim, per cada educador. En cas que els grups siguin més nombrosos, els escolars es dividiran en subgrups de fins a 30 alumnes.

«Indika» ofereix una àmplia oferta didàctica als centres escolars, perquè puguin complementar la formació dels estudiants, els quals podran comprendre el patrimoni cultural de la mà dels mateixos gestors del sector. Aquest programa subvenciona activitats com ara visites a museus i a espais d'interès cultural, i n'assumeix fins a un 70 % del cost. «Del mar als cims» proposa activitats de mitja jornada o jornada completa que impliquen sortides a l'exterior o visites a museus i centres d'interpretació. Les activitats tenen com a finalitat promoure l'educació ambiental i el coneixement dels nostres espais naturals a través del guiatge de professionals qualificats. «Tallers ambientals» té lloc als mateixos centres escolars i consisteix en activitats de mitja jornada o jornada completa, dissenyades des de l'òptica d'un desenvolupament sostenible, amb la finalitat que el escolars treballin, per exemple, la possibilitat de convertir els residus en recursos o, també, els avantatges del compostatge, entre altres qüestions.

Des de fa alguns anys, la Diputació de Girona ha posat a disposició dels usuaris un portal web específic sobre la seva oferta pedagògica, educativa i divulgativa, que inclou iniciatives com «La sardana a l'escola», «Descoberta de l'entorn natural de l'escola», «Els secrets de les vies verdes», «El Montseny a l'escola» i «Sigues tu», entre d'altres. Aquest enllaç també permet consultar l'oferta de centres patrimonials que s'hi inclouen, les activitats que s'hi realitzen i la subvenció corresponent en cada cas. Els Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació neixen de la voluntat d'aquest ens de proporcionar les ajudes i el suport necessaris en l'àmbit de l'educació, amb la finalitat d'oferir als escolars les plataformes necessàries per complementar la seva etapa formativa.