L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, diu que la direcció general de Medi Ambient de l'Estat els ha comunicat que, tot i que s'està redactant el projecte, a hores d'ara no hi ha partida ni és un prioritat l'enderroc de l'antiga depuradora de marisc, que s'havia anunciat per abans de final d'any. Mindan s'ha mostrat molt crítica amb l'incompliment del compromís i assegura que els faran arribar un escrit alertant-los del mal estat en què estan les instal·lacions i que "si hi ha un accident, ells en seran els únics responsables". A més, volen saber quin és el cost de l'actuació per veure si poden assumir-ho ells de forma subsidiària.

L'Estat s'havia compromès amb aquesta actuació al febrer passat, quan van signar la reversió de la titularitat de l'espai com a pas previ a l'execució de les obres per enretirar la infraestructura. Tot i que, tal com va publicar Diari de Girona aleshores, no hi havia cap data fixada però la previsió era que es fes abans d'acabar l'any.

L'antiga empresa ocupa uns 3.000 metres quadrats davant de mar a la carretera del Far i el seu estat de degradació preocupa cada vegada més l'Ajuntament. De fet, l'empresa RosesNet neteja de manera subsidiària l'exterior de l'espai però se sap que l'interior és ple de runa i s'ha convertit en una mena "moda" anar-hi a veure les postes de sol. A més, assegura Mindan, durant l'estiu moltes caravanes burlen la cadena que hi ha i hi estacionen. La policia ha hagut d'enretirar-ne i canviar-la en més d'una ocasió. Per això, Mindan va explicar a EmpordàTV que durant tot l'estiu ha intentat posar-se en contacte amb la direcció general del Ministeri i, finalment, a principis de setembre els van respondre.

"Em van dir que el projecte s'està realitzant però que no té prioritat en aquests moments perquè el Govern de Madrid està en funcions, perquè el pressupost està com està i que no es pot fer cap modificació de crèdit", explica. "Els vaig dir que trobava que no era el que havíem quedat", afegeix. Per això, diu que faran arribar una carta perquè "Roses quedi salvaguardada de possibles responsabilitats si algú s'hi fa mal". "Els recordarem que la responsabilitat és tota seva", insisteix. Depenent del que els responguin i del cost en què estigui valorat l'enderroc, "els podem fer la proposta que l'Ajuntament ho pagui i que se'ns descompti o se'ns compensi d'algun deute". Amb tot, assegura que el Govern no vol que aquesta depuradora continuï en peu la temporada d'estiu vinent.

Al ple d'aquesta setmana, l'alcaldessa també va haver de respondre sobre aquesta qüestió, a preguntes de l'oposició. En aquest sentit, el regidor de C's, José M. Álvarez, li va reclamar Mindan que hi entressin subsidiàriament per netejar l'interior si l'Estat no ho feia però Mindan va dir que ja feien el que podien amb l'exterior i que la retirada de runa i uralita correspon al projecte d'enderroc, que en teoria s'estaria elaborant.

L'equipament està desocupat i en estat ruïnós des de fa més de dos anys. L'Ajuntament insisteix en el perill que suposa i, a més, en la mala imatge turística que genera el munt de ferralla visible a primera línia de mar. En aquest any s'ha produït més d'un petit incendi a espais interiors.

La voluntat municipal era aconseguir l'enderroc per tal que, una vegada alliberats els terrenys, es poguessin condicionar com una zona de passeig i esbarjo.