De gener a juny, a la província de Girona, hi ha hagut un accident laboral mortal (va ocórrer en una empresa de Quart, el mes de març), un 80% menys dels que es van registrar el mateix període de l'any passat, segons les dades que ha fet públiques el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. També han disminuït els accidents greus, un 35% (se n'han registrat 24 els sis primers mesos de l'any); no obstant això, els accidents lleus han crescut gairebé un 14,53%: se n'han registrat 4.722. En conjunt, d'accidents a la feina que han motivat una baixa laboral se n'han produït 4.747, un 14% més que el mateix període de l'any passat.

Per comarques, i en termes de percentatge, les dades del Govern revelen que el Ripollès és l'única demarcació on els accidents a la feina baixen: ho fan per sobre del 20% (la dada inclou accidents lleus, greus i mortals). Per contra, on més pugen és a la Garrotxa, que registra un increment relatiu superior al 25% els sis primers mesos de l'any. La segueixen, per aquest ordre, el Pla de l'Estany (20,47%); l'Alt Empordà (20,09%); la Cerdanya (18,18%); el Baix Empordà (16,67%); la Selva (14,12%) i el Gironès (9,94%).

Pel que fa al conjunt de Catalunya, de gener a juny la sinistralitat laboral ha crescut un 11,63%. Davant d'aquesta dada -hi ha hagut 86.546 accidents que han motivat una baixa laboral- el Departament de Treball ha anunciat que intensificarà el seguiment sobre 263 empreses «reincidents» que presenten «alta sinistralitat en els darrers sis anys». Sense precisar de quines empreses es tracta, Treball focalitza les accions d'investigació en sis sectors que concentren l'increment: indústries manufactureres, construcció, comerç a l'engròs, transport i emmagatzematge, hostaleria i activitats administratives

En aquesta línia, Ginesta va explicar que el Govern es reuneix amb les organitzacions sindicals i patronals majoritàries, associacions de mútues d'accident de treball i serveis de prevenció aliens per treballar conjuntament contra l'accidentalitat laboral i analitzar els espais de coordinació. L'augment del nombre absolut d'accidents en un 11,63% es deu principalment a la pujada dels accidents lleus (+11,74%) i greus (+1,58%), mentre que s'ha registrat un descens significatiu dels mortals (-33,33%).

Cal assenyalar, però, que el percentatge d'accidents mortals hauria augmentat, en comptes de baixar, si no fos perquè, en el mateix període de l'any passat, es va produir el sinistre aeri de Germanwings, fet que va incrementar en 28 la xifra de víctimes mortals en accidents durant la jornada laboral.