El Pla de Barris específic que Figueres ha creat per fer front a problemàtiques de la ciutat amb hores extra voluntàries de la policia ha generat durant les dues primeres setmanes de funcionament 168 hores de patrullatge i s'hi han acollit 51 dels 57 efectius que actualment hi ha fent tasques al carrer. El regidor de Seguretat, Pere Casellas, agraeix l'esforç que fa la ja tensionada plantilla, a la vegada que admet que calen més agents per a fer front als problemes de civisme i convivència que pateix la ciutat. En aquest sentit, les actuacions han comportat una setantena de denúncies, trenta actes i cinc diligències judicials. Els controls s'han centrat, sobretot, a la Marca de l'Ham i la zona oest.

El pla, que es va anunciar a finals de juny, es va posar en marxa el 15 d'agost i des d'aleshores i fins al 31 d'agost el balanç ha estat de gairebé 170 hores extra. El Govern va fixar que els agents que s'hi acollissin cobrarien 35 euros l'hora per fer front a les problemàtiques els barris els havien fet arribar. Per afrontar-ho, el Pla va establir dividir la ciutat en onze zones d'actuació segons les necessitats. Així es va establir un patrullatge específic per hores a la zona centre i en d'altres com l'Eixample, Horta Capallera o Poble Nou, serà preventiu cada quinze dies. En canvi, a la Marca de l'Ham i l'oest en temporada d'estiu, s'hi ha patrullat de vuit de la tarda fins a la matinada.

Segons les dades recopilades fins ara, a la Marca de l'Ham s'hi ha actuat durant 11 dies i s'hi han inspeccionat uns 25 establiments. En total, s'han aixecat tretze actes vinculades a tinença de drogues i d'armes, abandonament de vehicles o consum d'alcohol a la via. També s'hi han tramitat vuit denúncies per conduir havent pres substàncies estupefaents o no respectar la línia contínua i s'han obert tres diligències judicials per una ocupació il·legal i per defraudació de fluid elèctric.

Pel que fa a la zona oest, s'hi ha patrullat durant 16 dies i la majoria d'incidències s'han registrat al barri de Sant Joan. Allà s'han revisat 24 establiments i s'hi han aixecat 10 actes, s'han tramitat 49 denúncies i s'han obert dues diligències judicials. La majoria de denúncies s'han fet per vulnerar normes de circulació com ara entorpir el trànsit o estacionar en zones no permeses. Pel que fa a les actes, n'hi ha des d'alteració de l'ordre públic i faltar el respecte a agents fins a consum d'alcohol al carrer o abocament de mobles. També s'han obert dues diligències per cultiu de marihuana i per alcoholèmia penal. A la resta de zones, s'hi ha patrullat d'un a quatre dies. Al sector centre, s'han visitat 14 establiments i s'hi ha posat només una denúncia per estacionar en una parada de taxis i una per ocupació de via pública. A sector de l'Eixample, en canvi, el balanç ha estat de dues denúncies per estacionament en lloc prohibit i circulació en contra sentit. A Horta d'Hospital se n'ha tramitat una per estacionar en un pas de vianants i al barri de la presó i Olivar Gran, tres per entorpir la circulació i estacionar en un pas de vianants. En canvi, a la plaça Triangular, la Creu de la Mà, el Poble Nou i Vilatenim, per contra, no van requerir de cap actuació concreta.

Pel que fa a la plaça de l'Estació, amb 15 establiments visitats, s'han fet denúncies per parlar amb el mòbil conduint i altres incidències vinculades al tràsit, però també s'han aixecat actes per consum d'alcohol en via pública, per mendicitat i una per tinença de droga. Precisament en aquest sector, està previst intensificar el patrullatge per acabar amb problemes derivats d'indigents que increpen conductors i vianants. En aquest sentit, diu que estan acabant d'ultimar el canvi a l'ordenança per poder acabar amb aquesta problemàtica. Amb tot, diu que el Pla s'allargarà sine die com a mesura per fer front als problemes a l'espera d'incorporar més efectius.

Casellas admet falta d'agents i que la plantilla està fent importants esforços en un cos tensionat. I és que, tal i com va publicar aquest diari al juliol, a l'informe adjunt al pla el cap de la policia alertava que la plantilla està «cansada» i que durant l'any ja fan 9.653 hores extra per atendre els serveis d'una ciutat de 45.000 habitants on les ocupacions il·legals, el consum i el tràfic de drogues i els problemes de civisme són ja un greu problema.