La rehabilitació de la Casa Natal de Salvador Dalí, situada entre els carrers Monturiol i Caamaño de Figueres, i que és de propietat municipal, s'ha convertit en la cançó de l'enfadós. Diversos mandats enrere, quan el Ministeri d'habitatge del Govern espanyol estava en mans de la socialista catalana Carme Chacón, aquesta va prometre una inversió milionària que mai va arribar.

Fa uns mesos, el Govern del Partit Popular va anunciar que participaria en el projecte, però l'afer torna a entrar el calaix de les suposicions, segons ha fet saber el Consistori figuerenc aquest mateix dilluns. Per acabar d'embolicar el tema, la portaveu popular a l'Ajuntament, Maria Àngels Olmedo, argumenta que la culpa de tot plegat "és el fet d'estar amb un Govern en funcions a causa de la manca de responsabilitat de Pedro Sánchez (PSOE)".

Segons l'equip de Govern local “el govern espanyol ha comunicat al Consistori figuerenc la retirada de la subvenció de 500.000 euros anunciada pel diputat popular Enric Millo, el 27 d'agost de 2015 durant la presentació de la candidatura de la formació a les comarques gironines per a les eleccions del 27-S, subvenció inclosa en els Pressupostos Generals de l'Estat per aquest 2016 i sol·licitada formalment per l'Ajuntament de Figueres al Ministeri de Cultura”.

El projecte de reforma de la Casa Natal de Salvador Dalí té un pressupost de 2,5 milions i el Consistori tenia previst distribuir en tres anualitats aquesta inversió (2016-2019), tenint en compte els 500.000 euros de subvenció promesa per l'Estat.

Declaracions contraposades

L'alcaldessa, Marta Felip, “lamenta profundament aquesta decisió” i carrega contra el diputat i dirigent popular Enric Millo per “les seves declaracions d'aquest passat mes de febrer reclamant a la Generalitat que financï la rehabilitació de la Casa Natal de Salvador Dalí”. Marta Felip recorda en un comunicat les declaracions d'Enric Millo, fetes el 20 de setembre de 2015, a Figueres: “No és casualitat que hagi escollit aquest lloc, el carrer Monturiol número 6, per parlar dels nostres compromisos amb la comarca de l'Alt Empordà i, concretament, amb Figueres, ja que vàrem adquirir el compromís de treballar perquè el Govern de l'Estat invertís en la rehabilitació de la casa natal de Dalí i així ho hem fet. Som de fiar, amb nosaltres es pot confiar perquè complim”.

Felip anuncia que l'incompliment d'aquest compromís per part del Govern espanyol no aturarà el projecte del govern municipal per rehabiltiar i fer visitable la Casa Natal de Salvador Dalí aquest mandat, tal com s'hi va comprometre amb els figuerencs abans de les eleccions: “Si al govern espanyol i als representants del Partit Popular a la província de Girona els queda algun mínim interès per conservar la credibilitat davant els ciutadans de Figueres, aquesta era una bona ocasió per demostrar-ho.”

Olmedo (PP): “El compromís segueix en peu”

La portaveu del PP a l'Ajuntament de Figueres, Maria Àngels Olmedo, assegura que “la subvenció de 500.000 euros del Govern d'Espanya per a la Casa Dalí no hi figura als pressupostos del 2016 per la necessitat d'adaptació als objectius d'estabilitat pressupostària imposats per la Comissió Europea. Per tant, totes les partides que no estaven executades o en execució al mes de juliol del 2016 ja no tenen caràcter de disponibilitat a partir de l'1 d'agost, i una d'elles és aquesta”.

La regidora popular matisaque la inversió “quedarà recollida als comptes de l'any vinent. Des del Govern d'Espanya i des del Partit Popular continuem compromesos amb la Casa Dalí, de manera que el nostre compromís és que la partida es pugui incloure en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat”

Exigir responsabilitats al PSC

“Un dels motius que fan que es paralitzin les inversions del Govern d'Espanya és el fet d'estar amb un Govern en funcions a causa de la manca de responsabilitat de Pedro Sánchez -explica Maria Àngels Olmedo. Per tant, l'alcaldessa de Figueres, en lloc d'enviar notes de premsa criticant el Partit Popular, el que hauria de fer és demanar explicacions i exigir responsabilitats al seu soci de govern, el PSC”.

Olmedo acaba assegurant: “El nostre compromís amb la Casa Dalí segueix en peu i és ferm, i per tant, seguirem exigint que el Govern de la Generalitat també s'hi comprometi”.