Protecció Civil ha passat de prealerta a alerta el pla Infocat a causa del risc elevat d'incendis forestals arreu del país, però sobretot a l'Alt i Baix Empordà i les Terres de l'Ebre, on el risc és extrem agreujat pel fort vent de tramuntana i mestral previst a l'extrem nord i sud, respectivament. El Departament d'Agricultura ja ha restringit l'accés a peu de persones i vehicles a la zona del Massís del Montgrí i del Cap de Creus a l'extrem nord i també s'està valorant si es tanquen els accessos als massissos del Montsant i els Ports a l'extrem sud, segons ha indicat el subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado. Aquesta situació d'alerta es mantindrà durant tota la jornada d'aquest dilluns i dimarts i Protecció Civil demana que s'extremin les precaucions.

Delgado ha explicat que la situació de risc elevat d'incendis és generalitzada arreu de Catalunya, sobretot a l'Alt i Baix Empordà i a les Terres de l'Ebre, on el risc d'incendis és extrem i, per això, a la una d'aquest migdia s'ha decidit activar l'alerta del pla Infocat. En aquest sentit, el subdirector de Protecció Civil ha recordat que a l'Empordà s'han restringit els accessos a la zona del Massís del Montgrí i del Cap de Creus i ara el comitè tècnic del pla Infocat, segons ha apuntat, està estudiant si cal tancar els accessos als massissos del sud com el Montsant o els Ports. De moment, segons Delgado, s'ha demanat als ajuntaments de les comarques del sud que reforcin la vigilància als boscos amb policies locals i voluntaris de Protecció Civil.

D'altra banda, Protecció Civil continua mantenint activada l'alerta del pla Procicat per l'onada de calor, que es manté per tercer dia consecutiu. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, es continuaran assolint temperatures extremadament elevades a gran part del territori, sobretot a les comarques centrals i de Ponent, així com també a les comarques de l'extrem sud del litoral.

Per tot plegat, Protecció Civil ha demana als ciutadans que col·laborin a evitar incendis i es minimitzin les activitats de risc en zones properes al bosc i que es prenguin mesures per minimitzar els efectes de l'onada de calor, especialment en persones grans i nadons.