La gestió dels recursos naturals, la millora i innovació en àmbits com l’hostaleria i el turisme, la promoció del patrimoni i el desenvolupament rural són alguns dels aspectes sobre els quals els dos territoris veuen l’oportunitat de treballar conjuntament. Així doncs, aquests són els temes que es van tractar en el viatge d’intercanvi que una representació d’ADRINOC, va realitzar, del passat 25 a 28 d’agost, per terres poloneses, concretament a la regió de Gran Polònia (Wielkopolska).

La delegació, formada per 6 persones, comptava amb la presència del president d’ADRINOC i també president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona; el vice-president d’ADRINOC i conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Joaquim Felip; el president del Consorci Ter-Brugent i membre de la Junta d’ADRINOC, Salvador Clarà; i finalment amb Francesc Xavier Farrés, membre de la Junta d’ADRINOC i soci d’Idea Gestió Cultural, de La Cellera de Ter, i Monika Grygier, presidenta d’Idea Gestió Cultural.

La regió de Wielkopolska, que forma part del territori Leader polonès, té una extensió similar a la de Catalunya i una població al voltant dels tres milions i mig d’habitants. Aquesta similitud entre ambdós territoris va propiciar aquest viatge d’intercanvi, coincidint a la vegada amb dos dels esdeveniments més importants de la zona, el Festival Diocesà de la Collita “Wojewódzko”, i el Festival de Sabors, a Liskow, al districte de Kalisz, un festival que mostra la riquesa de l’economia d’aquesta zona a través dels seus agricultors amb les seves respectives collites.

A més de l’assistència a aquests esdeveniments, els membres d’ADRINOC van participar en diversos actes i reunions institucionals acompanyats pel president provincial de la regió de Wielkopolska, Marek Wozniak, el vice-president de la regió, Krzystof Grabowski, el president i el vice-president del distriscte, el senyors Krzysztof Nosal i Jan Klysz i el vice-president de Kalisz, el senyor Piotr Koscielny. Durant tot el viatge també van estar acompanyats pel senyor Jozef Podluzny, alcalde de Godziesze Wielkie i president del grup Leader de la regió.

Aquest viatge és conseqüència de la visita que les autoritats de la regió de Gran Polònia (Wielkopolska) van fer, l’any passat, a Catalunya organitzat per l’associació Idea Gestió Cultural i el Consolat General de la República de Polònia a Barcelona. En aquell viatge, les autoritats poloneses ja van posar-se en contacte amb ADRINOC i es van interessar pel funcionament del programa d’ajuts Leader i els projectes de cooperació relacionats amb el producte local i el turisme. D’aquesta voluntat de col·laboració va néixer el projecte “Patrimoni i temps present 2016”, projecte polonès que ha permès i facilitat aquest intercanvi d’experiències.

El viatge a Polònia ha servit també per establir les bases de col·laboració entre ADRINOC i el grup Leader polonès de Kraina Nocy i Dni (LGD7) per tal d’idear noves accions relacionades amb el producte local, la història, la cultura, el patrimoni i el turisme. Així, aquest grup està molt interessat a conèixer de més a prop el funcionament d'una associació publico-privada de turisme, basant-se en l’experiència i èxits tant de l’associació Alt Empordà Turisme com de Turisme Garrotxa.

A partir d’aquesta visita, properament es mantindran contactes tècnics per a realitzar accions concretes al llarg del 2017 amb l’objectiu de reforçar el vincle i intercanvis entre ambdós territoris.