Un grup de joves d'un camp de treball han netejat a fons dues basses del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà que s'havien convertit en abocadors incontrolats de deixalles. Durant quinze dies, han extret quilos de brossa. Hi havia, per exemple, bicicletes, matalassos, bateries de plom o, fins i tot, una barca. En paral·lel a la neteja, també han eliminat espècies exòtiques que s'havien introduït a l'ecosistema de les basses Saloma, a Palau-saverdera.

El director dels Aiguamolls de l'Empordà, Sergi Romero, ha afirmat que la neteja ajuda a mantenir a ratlla espècies invasores com la ludwigia o la tortuga de Florida, que amenacen la biodiversitat autòctona. El camp de treball l'ha organitzat la direcció general de Joventut en col·laboració amb el grup d'esplai Remena-rocs de la Iaeden-Salvem l'Empordà i l'Ajuntament de Palau-saverdera.

El grup de 24 joves de diferents procedència han estat quinze dies netejant aquests espais d'interès natural. "Ha servit per recuperar hàbitats", ha afirmat Romero. Durant quinze dies, s'han organitzat per torns per treure el màxim de deixalles de les dues basses. "El que els ha sobtat més és trobar-hi cadàvers de gossos però la troballa més bèstia ha estat la barca", ha explicat la monitora Gemma Martí.

De les dues basses han tret matalassos, bateries de plom, telèfons mòbils, bicicletes, motos, ampolles i tot tipus de porqueria. I això que, en una de les basses, només han pogut netejar les vores i no el fons, perquè té massa profunditat. "Ara seria ideal poder buidar la bassa amb una bomba un cop l'any, per acabar de netejar el fons i eliminar espècies invasores", ha explicat el director del parc.

Les dues basses formen part del parc natural però no de la reserva integral. Tot i això, el director del parc ha assenyalat que és important mantenir-les netes i amb poca presència d'espècies invasores perquè, sinó, en èpoques d'aiguat podrien proliferar a la zona més sensible mediambientalment. Segons Romero, les espècies exòtiques s'han convertit en un problema per a molts ecosistemes del món i, en el cas del parc natural, totes les intervencions per mantenir-les a ratlla és cabdal.

"En aquestes basses era molt interessant fer-hi una operació de neteja de plantes al·lòctones invasora i també de brutícia, el camí que han començat aquests joves amb esforç l'hem de continuar", ha afirmat el responsable d'ús públic i educació ambiental del parc dels Aiguamolls de l'Empordà, Josep Espigulé. Ara, el parc i l'ajuntament buscaran quin és el millor sistema per evitar que es continuïn fent abocaments en aquesta zona.

En concret, el grup de joves del camp de treball ha treballat per eliminar una planta invasora, la ludwigia. També han capturat algun exemplar de tortuga de Florida. "En dos anys, s'han tret més de 200 tortugues fent servir uns paranys que posàvem, aquests dies també n'han trobat alguna més però l'objectiu principal ha estat la neteja de plantes al·lòctones", ha afegit Espigulé. Les espècies invasores poden desequilibrar i posar en risc la biodiversitat autòctona.

Conscienciar els joves

Sergi Romero i l'alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Cortada, han ressaltat que activitats d'aquest tipus també serveixen per conscienciar els més joves i que entenguin que la natura s'ha de preservar. "Es consciencien que és bo netejar i segur que mai tiraran les deixalles a una bassa", ha dit Romero, que també destaca que les dues basses, ja pràcticament netes, es converteixen en un espai per al gaudi del conjunt de la ciutadania.

El camp de treball té un fort transfons mediambiental. Promogut per la direcció general de Joventut, l'ha organitzat d'esplai Remena-rocs de l'entitat de llarga tradició en la lluita ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà. L'Ajuntament de Palau-saverdera ha col·laborat deixant les instal·lacions per allotjar els participants.

L'alcaldessa ha destacat que, a banda de netejar les basses, els joves del camp de treball també han dedicat un terç del seu temps a organitzar activitats per a la Festa Major del poble. "Han donat molta vida a la festa, el balanç és del tot positiu i estaríem encantats si tingués continuïtat", ha exposat. La coordinadora territorial de Joventut, Agnès Fàbregas, ha recordat que a l'Alt Empordà s'han fet, aquest estiu, tres camps de treball vinculats a preservar el Medi Ambient.

Els joves del camp de treball comencen a fer les maletes perquè aquest dilluns és l'última nit que passen plegats. La monitora Gemma Martín ha explicat que no només han treballat, sinó que també han tingut temps de fer excursions, com una ruta fins a Sant Onofre, o passar la nit a una cala del Cap de Creus.