L'oftalmòleg Joaquim Barraquer ha mort als 89 anys, segons han confirmat aquest divendres fonts del Centre d'Oftalmologia Barraquer. Barraquer era el director i fill del fundador de la prestigiosa clínica oftalmològica que porta el seu nom. El 1970 va ser nomenat catedràtic de Cirurgia Ocular de l'UAB i és 'Doctor Honoris Causa' i professor honorari d'onze universitats.

Des del punt de vista clínic, la tasca del doctor Barraquer es va centrar principalment en quatre camps: els trasplantaments de còrnia i la cirurgia de la cataracta, del glaucoma i de la miopia.

Joaquim Barraquer es va llicenciar en medicina l'any 1951 a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a Madrid el 1955. El 1957 va obtenir el títol de Doctor en Medicina i Cirurgia de la Universitat de Guayaquil (Equador) i el 1965 el de la Universitat de Bogotà (Colòmbia).

El 1970 va ser nomenat catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona. Barraquer és 'Doctor Honoris causa' i Professor Honorari d'onze universitats de Catalunya, l'Estat i de l'estranger i haestat guardonat amb sis distincions i premis científics a l'Estat i 28 a l'estranger. Era membre honorari de 40 associacions científiques i membre ordinari d'altres 52 societats mèdiques.

Entre les seves publicacions figuren sis llibres -traduïts a l'anglès i a l'alemany i, en un cas, al xinès-, sis recopilacions i monografies, un CD?ROM (espanyol i anglès) que va rebre el Premi Möbius 1997 en la categoria 'Ciència' i més de 400 articles i intervencions en debats i taules rodones.

També era director del comitè de redacció de la revista 'Anals de l'Institut Barraquer', codirector de l'edició per a Hispanoamèrica de 'Highlights of Ophthalmology' i membre del consell de redacció d'altres publicacions especialitzades.