L'Ajuntament de Llançà ha denunciat que diverses baixades de tensió i dos talls elèctrics de diverses hores han provocat importants danys econòmics als negocis i empreses de la zona així com a la seva imatge com a municipi turístic, segons publica el Diari de Girona. L'alcalde, Guillem Cusí, ho va denunciar ahir a través d'un escrit criticant falta d'atenció per part de la companyia elèctrica i també el mal estat de la línia on, diu, només s'hi han fet «pedaços». Des d'Endesa han reconegut el problema, han assegurat que el tenen localitzat i que s'hi han fet actuacions provisionals perquè s'ha d'obrir una rasa i no podien fer-ho en plena temporada. La previsió és que els treballs que han de substituir part del cablejat es facin passat l'estiu.

Cusí assegura que al llarg de tot l'estiu han patit baixades de tensió però el primer tal important va arribar el passat dissabte 23 de juliol a la nit, en plena hora dels sopars a restaurants i establiments turístics. «Aleshores ja vam estar diverses hores sense llum a diversos sectors del poble per l'avaria d'un transformador que hi ha a la zona on abans hi havia els Bombers», va explicar ahir. I aquest dilluns el problema es va tornar a repetir al mateix lloc. «Teòricament l'havien arreglat però tampoc ens han comunicat res oficialment així que hem deduït pels operaris que sempre ha estat una cosa provisional», va afegir. El tall es va produir a quarts de dues del migdia i no va poder arreglar-se fins gairebé a les sis de la tarda. L'alcalde diu que al juliol ja van posar una persona per atendre negocis que haguessin patit pèrdues però que no n'hi van acudir gaires perquè «molts ja saben com gestionar-ho o se n'ocupen les asseguradores» però «creiem que hi ha hagut un dany econòmic important». «Passat l'estiu ens hi reunirem per saber les dades reals», afegeix.

«Volem denunciar el mal estat de les infraestructures de la companyia, però no tan sols això, sinó la inoperància i la mala gestió en la informació que es trasllada al municipi. Ens tenen com a poble de tercera», va assegurar a través de Facebook. A més, diu que volen demanar al Govern de la Generalitat que «obri instrucció per atribuir un incompliment de les obligacions de comunicació d'incidències a l'ajuntament. No tenim constància que s'hagi seguit, en el cas dels organismes responsables de l'empresa Endesa, una actuació informativa d'acord amb els plans d'incidència vigents». D'altra banda, diu que tenen previst posar el cas en mans del síndic i que tem que aquest cap de setmana els problemes es puguin tornar a repetir.

Per la seva banda, des de la companyia reconeixen que la línia elèctrica avariada s'ha de canviar i que ja el 23 de juliol s'hi va fer una actuació provisional i que dilluns va fallar el mateix punt. Es tracta d'un tram de 40 metres però per substituir-lo cal obrir una rasa al mig del municipi. La intenció és esperar que acabi l'afluència turística per a actuar-hi. «La reparació definitiva es farà al setembre», insisteixen.