L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha editat fins a 15.000 díptics sota el lema “El gos és teu, els carrers són de tots”, amb tot un seguit de recomanacions sobre com han de comportar-se en l’espai públic els propietaris de gossos, així com també amb allò que cal fer per identificar convenientment a l’animal (registrar-lo al Cens municipal d’animals de companyia i identificar-lo amb un microxip).

Aquest material informatiu, profusament il·lustrat i elaborat en cinc idiomes, es distribuirà bústia a bústia en les properes setmanes per totes les llars del municipi. Així doncs, entre els missatges que s’hi donen hi trobem el de l’obligatorietat de recollir els excrements que l’animal faci a la via pública, la necessitat de vacunar-lo i desparasitar-lo, el portar-lo tothora lligat i respectar aquells espais públics que no són aptes pels animals de companyia.

Val a dir que totes aquestes normes i bones pràctiques ja estan convenientment regulades per l’ordenança municipal de protecció, control i tinença d’animals aprovada l’any 2009, i on s’hi contempla a més un règim sancionador per tots aquells que no s’ajustin al que allà s’estableix. Així per exemple, no recollir els excrements a la via pública pot ser sancionat amb imports que van dels 100 € fins als 400 €.

Amb l’objectiu d’incentivar als propietaris de gossos que els registrin al Cens municipal d’animals de companyia -cosa que s’efectua a les dependències de la Policia local-, s’obsequiarà a tots aquells que ho facin amb un dispensador individual de bosses per recollir els excrements.