El Servei Català de Trànsit, els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals coordinen aquesta setmana, entre aquest dilluns i diumenge que ve, una campanya policial de controls intensius de velocitat. Es tracta d'una estratègia d'abast territorial europeu, impulsada per l'Organització Internacional de Policies de Trànsit (Tispol), amb l'objectiu de reduir les víctimes d´accidents de trànsit i recordar als conductors la importància de circular a una velocitat adequada i respectant els límits legals. Al llarg de la setmana s'alertarà d'aquesta campanya de controls intensius de velocitat a través dels Panells de Missatge Variable ubicats a les vies amb el missatge 'Controls policials de velocitat'.

Aquesta campanya s'emmarca també en el conjunt de deu mesures d'impacte que el Departament d'Interior va posar en marxa des de principis d'aquest 2016 per reduir el repunt de sinistralitat registrat l'any passat. Així, al llarg d'aquest any es portaran a terme fins a 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya i aquesta que comença avui és la desena que es realitza. En aquests controls intensius i massius es fa especial atenció als factors de risc que concorren en l'accidentalitat, com són la velocitat excessiva o inadequada, les distraccions (en especial, ús de mòbils), alcohol, drogues i psicofàrmacs, elements de seguretat passiva (casc, cinturó, sistemes de retenció infantil).

Cal tenir en compte que el passat mes d'abril ja es va portar a terme una campanya policial de controls intensius de velocitat en el marc de la qual Mossos d'Esquadra i Policies Locals van controlar més de 300.000 vehicles dels quals en van denunciar 8.594 per via administrativa i 5 per via penal.

L'any 2015 es va registrar un augment dels accidents greus a causa de la velocitat inadequada o excessiva, les distraccions (sobretot per l'ús inapropiat dels telèfons intel·ligents), el consum d'alcohol i estupefaents, i un menor ús dels sistemes de seguretat passiva. Pel que fa a la velocitat, el Servei català de Trànsit recorda que l'any passat l'excés de velocitat va provocar més de l'11% dels accidents amb víctimes en zona interurbana.

A més de ser una causa directa de sinistres, la velocitat excessiva o inadequada és un factor concurrent que agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes, segons apunta el SCT. Davant d'això, reitera la importància de realitzar campanyes intensives per continuar conscienciant els conductors dels riscos i conseqüències d'una conducció imprudent i la necessitat d'adequar la velocitat a les circumstàncies i de respectar sempre els límits legals. L'any 2015 es van iniciar 721.416 expedients per infraccions de velocitat.

També, segons dades del SCT recollides a l'Anuari estadístic d'accidents de trànsit a Catalunya 2015, l'any passat més d'un 11% dels vehicles que van circular per autovies van superar els límits de velocitat permesos.