Els cellers de la Denominació d'Origen (DO) Empordà preveuen una anyada de "molta qualitat" però amb una producció lleugerament inferior a la del 2015, quan van produir uns 60.000 hectolitres de vi. El president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO, Toni Roig, ha explicat que les humitats registrades durant la primavera i el període de sequera extrema de l'estiu ha reduït la producció de raïm però, per contra, és idoni per fer vi perquè és "petit, concentrat i amb molt de suc".

Les condicions meteorològiques durant les últimes setmanes de maduració acabaran de definir la producció final del 2016. La DO Empordà ha començat aquesta setmana la verema, collint les varietats primerenques, i s'allargarà fins al proper mes d'octubre. Cada cop més cellers empordanesos aposten per la producció ecològica de vins i, segons Roig, és una de les estratègies de futur de la DO.

La DO Empordà no xifra encara el descens de la producció perquè dependrà molt del temps que faci aquests últims dies. Segons Roig, ara és difícil de quantificar perquè el gruix de la verema serà al setembre i les xifres estaran "condicionades" a si plou més o no. "Si hi ha pluges abundants podríem augmentar la producció", ha afegit.

La DO Empordà preveu una anyada de "molta qualitat"

La DO Empordà preveu una anyada de "molta qualitat"

"La producció dependrà de les condicions climatològiques, venim d'una primavera humida però d'un estiu sec i això ha fet que la producció no sigui elevada", ha detallat Roig que afegeix que, per contra, els grans de raïm són "petits, amb molta concentració i amb un estat sanitari perfecte". Això pot fer que el resultat final de la collita 2016 siguin vins empordanesos "excel·lents".

De moment, aquesta setmana les màquines i els temporers ja han començat a collir el raïm de les varietats més primerenques. La cooperativa agrícola Garriguella ha començat la verema de garnatxa blanca i moscat, les varietats per al vi escumós.

L'enòloga Natàlia Duran ha assegurat que els vins seran "molt afruitats" i "de molt bona qualitat". "Si seguim així serà una gran anyada, de les de recordar", ha exposat. El moment clau per saber com acabarà essent la producció serà a finals d'aquest mes, quan arrenguin amb graduacions de 12 o 13 graus per fer vi sec.Producció ecològica, aposta de futur

El 2015 la DO Empordà va assolir un nou rècord amb 5,6 milions d'ampolles venudes. Per tipus de vi, els que tenen més projecció continuen essent els negres, amb 3,2 milions d'ampolles. Durant l'any passat, però, també va créixer exponencialment l'interès pels vins dolços, que per primer cop van superar les 100.000 ampolles.

Roig ha destacat que els cellers de la DO Empordà aposten, cada cop mes, per fer vins d'alta qualitat i amb valor afegit perquè la producció sempre se situa més o menys al voltant de les mateixes xifres. En aquest sentit, afirma que cada cop hi ha més tendència a la producció ecològica.

"És veritat que els cellers certificats són pocs, però sí que hi ha tendència a incorporar-se a la producció integrada, que és un primer pas cap a l'ecològic", ha concretat i està convençut que "la tendència de futur és aquesta". "La nostra zona anirà prenent cada vegada més protagonisme", diu. Roig posa com a exemple l'ús de feromones per combatre el corc del raïm i deixar d'usar insecticides.