El Port de la Selva ha aplicat restriccions en l'ús d'aigua de la xarxa pels alts nivells de salinització, que s'han doblat en una setmana. Està en límits molt elevats i es vol evitar que continuï pujant. Es prohibeix el reg agrícola i de jardins, neteja de carrers i espais públics; omplir piscines; neteja de vehicles i embarcacions; façanes i terrasses o qualsevol altre ús que no sigui pròpiament domèstic.

L'alcalde, Josep Maria Cervera, va signar ahir al migdia un decret d'alcaldia i va informar públicament de la situació. «La darrera setmana l'aigua que obtenim de l'aqüífer que subministra el nostre municipi ha duplicat el nivell de sal fins arribar als 210mg/L», diu l'alcale, «i si la situació no canvia i continua augmentant, la qualitat de l'aigua per l'ús domèstic se'n pot ressentir».

Per això, en el decret s'informa que per tal d'«intentar assegurar la màxima qualitat de l'aigua» s'han pres unes mesures de caràcter excepcional per «intensificar l'estalvi i fer un aprofitament encara més eficient de l'aigua, i tot plegat per estabilitzar o si és possible reduir el nivell de sal a la nostra aigua».

Es decreta prohibida la utilització de l'aigua subministrada a través de les xarxes pels usos exposats que no són d'ús domèstic. També es limita el funcionament de les dutxes de les platges d'onze del matí a set de la tarda. A més, se'ls demana que facin l'ús estrictament necessari.

El decret també informa que l'Ajuntament podrà posar a disposició dels que ho necessitin i justifiquin la urgència, aigua regenerada provinent del terciari. L'aigua se subministraria, en cas de rebre sol·licitud i ser acceptada, a la sortida de la depuradora. L'alcalde demana a la població que faci un ús responsable i fomenti l'estalvi en l'activitat diària.

El Port de la Selva busca mesures des de fa temps per evitar situacions d'aquest tipus. Participa en un projecte d'àmbit europeu juntament amb el Consorci de la Costa Brava per recarregar els aqüífers amb aigua regenerada.