El Ministerio de Defensa ha informat a l'Ajuntament d'Espolla, a l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes i als Mossos d'Esquadra que els dies 16, 17 i 19 de les 8 h del matí fins les 14 h del migdia es realitzaran exercicis de tir de pistola, fusell, metralladora i fusell de precisió a la zona entre el camí de Vilartolí i Cantallops.

Entitats de la comarca (Alto al Foc, GEES, ANC-Figueres, Som Joves Alt Empordà i IAEDEN-Salvem l'Empordà) consideren que és una gran irresponsabilitat realitzar aquests pràctiques per l'elevat risc d'incendi.

Segons el decret 63/1988, de 28 de març, pel qual s´estableixen mesures de prevenció d´incendis forestals, aquesta activitat està prohibida per l'elevat risc d'incendi que pot provocar. Les normes generals d'aplicació en el període comprès entre el 15 d´abril i el 15 d´octubre prohibeixen llençar objectes encesos o artefactes que continguin foc.

Aquestes normes són encara més estrictes en el període de més elevat risc, comprés entre l'1 de juliol iel 31 d'agost. Alhora Sant Climent Sescebes i Espolla es troben inclosos dins l'annex del decret, com a municipis de més alt risc d'incendi. També cal tenir en compte que dins la zona militar hi ha varis àmbits catalogats de la màxima protecció ambiental europea, Xarxa Natura 2000, pel seu elevat interès ecològic.

Per tant, hi ha raons de pes per considerar que aquestes activitats es realitzen de manera impròpia i irresponsable sense vetllar per l'interès general i públic de la comarca i els seus veïns/es.

Cal tenir en compte que no seria la primera vegada que les pràctiques militars de la zona provoquen incendis, a més de problemes greus de seguretat bàsica dels veïns de la zona.